Niemand kent deze Ivo Brandani, maar daar moet snel verandering in komen. Hij is de onvergetelijke verteller van Het leven in tijden van vrede, een roman zoals je ze maar zelden leest; zo veelomvattend, verrukkelijk cynisch en universeel. Zo’n boek dat je het liefst door elke brievenbus wilt duwen.
Wie is de auteur van deze uitzonderlijke roman? Dat vroeg uitgever Koen van Gulik zich ook af toen een Italiaanse vriendin op een avond La vita in tempo di pace (2013) van Francesco Pecoraro uit de kast trok tijdens een wedstrijdje Geheimtipps. Het boek oogde weinig aantrekkelijk; goedkoop papier, slecht omslag. Toch nam Van Gulik het mee naar zijn hotelkamer. Tachtig pagina’s later was hij verkocht.
‘Ik dacht gelijk: iedereen moet dit lezen. Desnoods pak ik al die critici bij de nek: lezen zul je godverdomme. Ook al verkopen we maar honderd exemplaren, dit is een cultureel-maatschappelijke daad tegen het Angelsaksische cultuurimperialisme.’
Het moge duidelijk zijn: hier spreekt een bevlogen uitgever, maar hoe geloofwaardig is de boekenbakker die zijn eigen papieren kadetjes probeert te slijten?
‘Ik ben enthousiast over elk boek dat ik uitgeef, maar enthousiasme dat zo lang aanhoudt, overkomt me maar heel zelden. Mijn leven is geslaagd – en ik zeg dit in alle ernst – omdat ik een dochter op de wereld heb gezet, omdat ik Martin Michael Driessen een platform heb gegeven voor zijn werk, en omdat ik Pecoraro heb uitgegeven. Die laatste twee dingen rechtvaardigen mijn uitgeversbestaan.’
Grote woorden, maar ze passen bij de ambitie en reikwijdte van deze roman. Tien jaar werkte Pecoraro eraan. Hij ging zelfs een jaar eerder met pensioen om zich op een Grieks eiland in alle eenzaamheid te kunnen wijden aan de voltooiing van zijn boek.