Bezoekers van Kerkpad 2 in Winsum moeten zich voorbereiden op een instant pavlovreactie. Hoewel de aula van het vroegere uitvaartcentrum ruim, licht en fris oogt, word je bij binnenkomst bevangen door die muffe geur van stof, inkt en oud papier die oproept tot bladeren, lezen en kopen. Ruim 30.000 kinderboeken, variërend van heel oud tot betrekkelijk nieuw, vormen samen de collectie van het KinderBoekenHuis.
Trudie als huishoudstertje, De oudste van een leutig troepje, Jolige Noes en haar zusjes, De radiumdiefstal, Woudstra knapt het op!, De zwerftochten van Kakkerlak; alleen al een rondgang langs de titels is een genot, evenals het weerzien met oude bekenden als Paulus de Boskabouter, Pinkeltje, Bakkertje Deeg, Kapitein Rob, Jaap en Gerdientje.
Het KinderBoekenHuis is het geesteskind van Toos Zuurveen, die begin
jaren tachtig als historisch socioloog oude kinderboeken verzamelde voor wetenschappelijk onderzoek. Juist kinderboeken gaven volgens haar een waarheidsgetrouw beeld van de maatschappij in een bepaalde tijd. Omdat de verzameling haar boven het hoofd groeide, richtte ze op 11 november 1985 de Stichting Kinderboek Cultuurbezit op. Gaandeweg zouden ruim 70.000 oude kinderboeken de weg naar Winsum vinden.
Nu, ruim dertig jaar later, is de collectie flink opgeschoond. Ruimtegebrek was een belangrijke reden, want hoe aantrekkelijk de gedachte om compleet te zijn ook is, in de praktijk is het ondoenlijk. Alleen al van Afke’s tiental bestaan vele tientallen edities; van de door Cornelis Jetses geïllustreerde oerversie uit 1902 tot de verstripte variant van Dick Matena uit 2014.