Een halfjaar na de moord op Martin Luther King trouwde dit onwaarschijnlijke stel. Hun huwelijk was een symbool van hoop en vooruitgang, maar lang zou het niet duren. Carl dronk, verloor zijn baan en sloeg Fanny een gebroken neus. Zij vertrok en nam de kinderen mee. Hoewel hij een onberekenbare vader was, zou Carl Senna zijn kinderen één ding inpeperen: raciaal bewustzijn. Iedereen die zijn pad kruiste, werd volgens een strikt systeem ingedeeld op kleur, ras en afkomst. Zijn kinderen waren zwart, hoe wit ze er ook uitzagen.
Je zwart voelen maar er niet zo uitzien, levert tal van complexe sociale situaties op. Nieuwe mensen, de meest recente roman van Senna, is ervan doordrenkt. Maria is geadopteerd door een zwarte alleenstaande moeder die nadrukkelijk had ingetekend op een zwart meisje. Maar de baby die ze krijgt, blijkt ‘een van die eigenaardige Amerikaanse creaties, wit in alle uiterlijke verschijningen, maar op papier al generaties lang zwart vanwege die ene druppel zwart bloed’. Iedereen beschouwt Maria als wit, behalve Maria zelf, die een diepe afkeer tegen haar witte medemens ontwikkelt. ‘Ze had het gevoel dat ze allergisch voor hen was. Ze leek er zelf heel veel op, waardoor ze begreep met hoeveel dingen zij elke dag van hun leven weer wegkwamen.’
Haarscherp legt Senna bloot hoe jonge, hoogopgeleide brothers en sisters hun zwarte bewustzijn uitdragen: er wordt met religieuze toewijding naar The Cosby Show gekeken, naar Al Green en Whitney Houston geluisterd en James Baldwin en Maya Angelou zijn halfgoden.
Als Maria verkering krijgt met Khalil wordt het allemaal nog ingewikkelder', want ook hij is biraciaal: zijn vader is Joods, zijn moeder zwart. Khalil is trots op zijn gemengde afkomst. Het grote verschil is dat hij wel kleur heeft, en zelfs een bos Basquiat-dreadlocks. Op straat zeggen wildvreemden ‘blijf zwart, blijf sterk’ tegen hem. Maria krijgt ‘zwarte punten’ omdat ze met hem omgaat. Hun eerste baby, zo fantaseert Maria, zal als ‘de Messias van Mulattenland’ zijn.