Ryninks lanceerde een plan waarin tien filmtheaters wekelijks op een vaste avond documentaires - voornamelijk nieuw en van eigen bodem - gaan vertonen. Gekozen is voor videobeam-projectie, omdat dvd sneller en goedkoper is dan 35mm film.
'In ons nieuwe plan is de lengte van documentaires minder cruciaal geworden. Vroeger had het Filmfonds de eis dat een documentaire avondvullend 70 minuten, avondvullend, moest zijn. Die eis is van tafel. Makers kunnen nu ook voor kortere projecten bij ons terecht. Die dan in combinatie worden geprogrammeerd. De maker krijgt zo meer bewegingsvrijheid. Hij hoeft niet meer zijn uiterste best te doen om die 70 minuten te halen, en hoeft zich ook niet in duizend bochten te wringen om aan de televisie-eis van 50 minuten te voldoen. En dat is weer goed voor het publiek, want zij krijgen in het theater de fillm te zien die de maker voor ogen had. Bovendien kunnen ze, doordat we wekelijks een andere film programmeren, genieten van een heel divers aanbod.
Door films te combineren speelt lengte geen rol meer bij de geschiktheid van een documentaire voor het theater. Als een documentaire van zeg 40 minuten in staat is een emotionele band met het publiek te scheppen, uit meer dan één of twee lagen bestaat en met visuele flair verteld wordt, zal hij zeker zijn weg naar het witte doek vinden. En omdat het om dvd gaat, maken ook projecten die onafhankelijk van omroepen ergens op een zolderkamertje tot stand zijn gekomen een kans. Wie weet kunnen we binnenkort het documentaire-equivalent van The Blair Witch Project wel tegemoet zien.'