De werktitel was lange tijd Miss Sing Song Suriname, maar op een gegeven moment sneuvelde ‘Suriname’ en snel daarna ook ‘Miss’. ‘Dat woord deed me te veel denken aan een missverkiezing, en daar gaat onze film helemaal niet over,’ aldus regisseur Mischa Kamp (1970).
Terwijl Suriname uit de titel verdween, bleef het wel centraal staan in de film. Suriname is het land van de ouders van de zestienjarige Jasmine. Jasmine leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies de reden dat haar vader weigert terug te gaan, want Jasmines moeder brak ooit zijn hart.
Maar Jasmines wens om haar moeder te zien, is groter dan het gezag van haar vader, en dus zint ze op een mogelijkheid om naar Suriname te gaan. Die dient zich aan als ze – dankzij een liedje dat ze online zingt – wordt uitgenodigd voor de Sing Song-competitie in Suriname.
De film zit vol muziek, was dat altijd de bedoeling?
MK: ‘Het leek me een interessante vorm om eens te onderzoeken. Of je een filmverhaal ook muzikaal kan vertellen. Toen ik jong was zag ik Grease en West Side Story, en die films lieten zien dat het prima kan.’
Grease en West Side Story zijn musicals. Is Sing Song ook een musical?
‘Ik noem het zelf een muziekfilm. Want ik wilde niet dat mijn personages ook dialogen zouden gaan zingen.’
Ze gaan wel een paar keer zingen op straat…
‘Dat is zo, maar die liedjes zitten er in om haar gevoel te illustreren, als een soort voice-over.’