Dougie Dudgeon had ooit een bloeiende, bijna dertig jaar durende carrière in de Britse muziekindustrie als producer en promotor. Hij reisde de hele wereld af voor zijn werk en ontmoette de grootste artiesten, maar kwam ook in aanraking met overmatig drank en drugsgebruik. Hij maakte onder meer in 2009 een documentaire voor de BBC over Peter Green, de oprichter van Fleetwood Mac die aan zijn drugsverslaving ten onder was gegaan. Niet veel later was Dudgeon zelf toe aan een afkicktraject. Vanaf dat punt besloot hij het roer om te gooien.
Dudgeon koos voor een kliniek in Zuid-Afrika, vooral vanwege het beroemde Amerikaanse twaalfstappenprogramma dat daar veel gebruikt wordt. Het leert verslaafden clean te blijven door onder meer gebruik te maken van de zogeheten 'Fellowship Meetings', bijeenkomsten waarin mensen ervaringen delen en elkaar motiveren. Dudgeon wist clean te blijven, haalde zijn diploma in psychologie en werd werkzaam in verschillende Zuid-Afrikaanse afkickklinieken. Vervolgens zette hij het Recovery Film Festival op in Kaapstad, als een soort verlengstuk van de meetings. Dudgeon ziet het organiseren van het festival als onderdeel van ‘de samenleving iets terug geven, en anderen met je eigen herstel inspireren’. Jaar na jaar werd het festival groter en populairder in Kaapstad, en niet alleen onder verslaafden.
‘Verslaving blijft helaas vaak relatief onzichtbaar doordat het nog taboe is in de meeste samenlevingen. Verslaafden zijn op hun beurt vaak goed in het verbergen van een actieve verslaving, maar meestal nog beter in het verbergen van hun herstel, de jaren erna’, aldus Dudgeon. Het festival biedt zowel kans op maatschappelijke re-integratie voor verslaafden, als een kans voor de maatschappij zelf om herstellende verslaafden weer in zich op te nemen, door ze eens op een andere manier te bekijken via de films.