In 1988 was Rain Man de eerste grote publieksfilm met een prominente rol voor een autistisch personage. Ruim dertig jaar later is het aanbod een stuk uitgebreider: filmsite IMDb noemt bijna vierhonderd titels van films en series rond het thema autisme. De nieuwste productie op dit gebied is het Franse drama Hors normes (internationale titel: The Specials) van regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache. Net als hun hitfilm Intouchables uit 2011 is Hors normes gebaseerd op ware gebeurtenissen en verpakt als aanstekelijk feelgoodverhaal. Centraal staan twee bevriende mannen die zich inzetten voor autistische kinderen die nergens anders meer terechtkunnen.
Hoe realistisch is de verbeelding van autisme in Hors normes? En hoe accuraat zijn eigenlijk al die andere films en series waarin autisme voorkomt? We vroegen het ervaringsdeskundige Anne van de Beek (1988), film- en televisiewetenschapper en zelf gediagnosticeerd met autisme. Op haar blog A-typist schrijft ze regelmatig over autisme in films en series.
Autistisme is een erg breed begrip, hoe wordt uw dagelijks leven er door beïnvloed?
Anne van de Beek: ‘Ik heb officieel de diagnose asperger gekregen, al wordt die tegenwoordig niet meer gegeven; nu wordt er algemener gesproken over een autismespectrumstoornis. Ik woon begeleid, omdat ik bijvoorbeeld moeite heb met plannen, snel overprikkeld raak en sociaal contact soms lastig vind. Maar tegelijkertijd leid ik een behoorlijk zelfstandig leven.’