Arbeiderszoon Philippe Rickwaert (Kad Merad) heeft het geschopt tot burgemeester van Duinkerke, parlementslid en adviseur van de president. Hij ging ooit de politiek in als linkse idealist, maar veranderde gaandeweg in een strateeg. Een van de beste van Frankrijk. Een genie in het politieke spel, op alle niveaus: maatschappelijke thema’s, machtsverhoudingen, het complexe democratische systeem, maar zeker ook de menselijke kant. Rickwaert is een man die op alle schaakborden tegelijk kan spelen.
In de pers wordt hij wel le baron noir genoemd – hooggeplaatste politici worden vaak aangeduid als baron en het is algemeen bekend dat Rickwaert een donkere kant heeft. In het eerste seizoen raakt hij als burgemeester verwikkeld in een fraudeschandaal waarbij een van zijn medewerkers zelfmoord pleegt. Dat zet zijn relatie met de socialistische president Francis Laugier op scherp. Zo lijkt zich een vader-zoonverhaal in de politiek te ontvouwen, zoals in de serie Marseille, met Gérard Depardieu. Maar al snel wordt duidelijk dat Baron noir veel verfijnder is.
The Guardian noemde de serie ‘het Franse House of Cards’, al doet die vergelijking de serie volgens sommigen nog te weinig recht, want Baron noir is realistischer en complexer dan zijn Amerikaanse evenknie. Kad Merad, bekend van zijn komische rol als postbeambte in Bienvenue chez les Ch’tis, schittert als Rickwaert, de raspoliticus die ontbijt met zijn campagneteam, luncht met fabrieksarbeiders en dineert met de president. De laatste, een soort hedendaagse Mitterrand, wordt meesterlijk vertolkt door Niels Arestrup, de maffiabaas uit gevangenisdrama Un prophète. En waar deze twee heren in het eerste seizoen nog aan de touwtjes trekken, volgt in het tweede seizoen de onstuitbare opmars van een vrouw: Amélie Dorendeu, een bloedmooie rol van Anna Mouglalis, die we eerder zagen als Juliette Gréco in Gainsbourg. Vie héroïque en als Coco Chanel in Coco Chanel & Igor Strawinsky.
Baron noir is een productie van Canal+ . De serie ging in 2016 van start en er zijn inmiddels al drie seizoenen, te zien op lumiereseries.com, een site waar je films en series kunt kopen. VPRO Cinema sprak met de bedenker en schrijver van Baron noir, Eric Benzekri (1973). Hij was jarenlang actief in de politiek, als beleidsmedewerker voor de Parti Socialiste en activist voor SOS Racisme, voordat hij besloot een tweede leven te beginnen als scenarioschrijver.