De toestemming komt van de Franse telecomautoriteiten, verenigd in ART Telecom. De Franse overheid is deze week, na een succesvolle proef, akkoord gegaan met het ART-besluit.
Het idee is in zalen van bioscopen en theaters een zendertje te plaatsen met een beperkte zendcapaciteit. Zo'n zendstation, in Europa voorlopig alleen nog illegaal te koop voor enkele honderden euro's, zendt een zwak stoorsignaal uit op de gsm-frequentie. Het gedraagt zich als het sterkste gsm-basisstation in de buurt. Mobiele telefoons in de zaal nemen bij voorkeur daarmee contact op. Het basisstation is echter niet doorverbonden met de landelijke telefoonnetwerken. Gsm's zullen automatisch overschakelen op de voice mail. Buiten de zaal, elders in de bioscoop, kan wel mobiel worden getelefoneerd.
Het Franse bioscoopbesluit is gebaseerd op een wetamendement dat dateert van juli 2001. Dat is nooit geëffectueerd, onder meer vanwege protesten van de Europese Commissie. Die vindt dat het besluit niet strookt met de Europese telecomwetgeving. Die bepaalt dat apparatuur die onder EU-regels valt nooit mag worden gestoord.
Ook Pathé, de grootste bioscoopexploitant in Nederland, heeft interesse in de plaatsing van stoorapparatuur in haar zalen. Naar aanleiding van het Franse besluit heeft het bioscoopbedrijf deze week het Agentschap Telecom, namens de Nederlandse overheid uitvoerder van de telecomwetgeving, een brief gestuurd. Het verzoekt daarin het Europese - en dus ook Nederlandse - verbod nog eens tegen het licht te houden.
Ook vraagt het bedrijf toestemming voor een stoorproef in één van haar theaters . Pathé wil die proef samen doen met Internomics in Waalwijk, een distributeur van Amerikaanse stoorapparatuur. De distributeur wil daarover op korte termijn overleg met het agentschap.