Submission zou bij een debat over de veiligheid van filmmakers worden vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), maar werd op het laatste moment teruggetrokken door de producent van de film, Column Productions . Producent Gijs van de Westelaken verklaarde dinsdag ieder risico voor zijn personeel te willen uitsluiten.
'Het filmfestival is altijd een veilige haven geweest voor films die worden bedreigd door censuur of terreur', stelt Tweede-Kamerlid Peter van Heemst. 'Dat een Nederlandse film nu uit veiligheidsoverwegingen niet wordt vertoond, is buitengewoon bitter en treurig. Het hoofd lijkt me te snel in de schoot gelegd. De burgemeester moet alsnog een ultieme poging doen de film vertoond te krijgen. Desnoods met hulp van het ministerie van Justitie, Binnenlandse Zaken en de AIVD. Nu is dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het filmfestival en de culturele geschiedenis van Rotterdam.'
Ook andere Kamerfracties zijn bezorgd over het schrappen van Submission. CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven vreest dat te makkelijk zelfcensuur is toegepast uit angst voor terreur. 'Je kunt niet buigen. Ook in de Kamer is sprake van bedreigingen.' Boris Dittrich van D66 vindt dat er geen klimaat mag ontstaan 'waarbij kritiek op de islam stelselmatig niet mag worden vertoond'.
Ook volgens VVD-Kamerlid Jan Rijpstra mag niet worden geweken voor terreur, 'maar we kunnen de producent niet dwingen'.
Burgemeester Opstelten liet gisteren weten de reacties uit politiek Den Haag te begrijpen. Volgens Opstelten waren de veiligheidsmaatregelen op orde en er waren goede afspraken met de organisatie van het festival. Een woordvoerder van Opstelten zei gisteren dat de burgemeester naar aanleiding van de open brief nog eens heeft gebeld met producent Van de Westelaken, met het verzoek de film af te staan. 'Maar die hield voet bij stuk.'
Van de Westelaken heeft de afgelopen weken ook geprobeerd Submission weg te halen bij een aantal websites die de film te downloaden aanboden. Volgens de producent heeft hij dit niet gedaan uit angst, maar 'puur vanwege de copyrights'.