'Een bij iTunes gekocht liedje kun je niet afspelen op jouw mp3-speler, een nieuwe cd van 20 euro geeft tikken of doet het helemaal niet, de film van Harry Potter die je bij een gerenommeerde internetwinkel gedownload hebt, is nauwelijks goedkoper dan de dvd, maar je kunt er veel minder mee', aldus de Consumentenbond.
Producenten kunnen zoveel beperkingen aanbrengen in legale muziek en films om te voorkomen dat deze op een illegale manier verder worden verspreid, dat sommige media de bestanden niet meer kunnen afspelen. Volgens de Consumentenbond raken consumenten hierdoor gefrustreerd. De bond vraagt zich af of de entertainmentbranche niet de wet overtreedt.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse branchevereniging voor de muziekindustrie NVPI 'is daar geen sprake van omdat de producten doen wat ze beloven. Bovendien ligt het probleem van bestanden die niet kunnen worden afgespeeld meestal aan de fabrikanten van computers, mp3-spelers en cd- of videospelers. Zij maken apparaten waarop niet alle bestanden af te spelen zijn', aldus de zegsman.
Hij stelt verder dat de bond het aantal klachten overdrijft. 'Het gaat om kleine incidenten. De Consumentenbond lijkt maar één kant op te gaan, en dat is het goedpraten van het gebruik van illegale muziek en films.'
Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond de strijd aangaat tegen problemen die worden veroorzaakt door de bescherming van auteursrechten op muziek en films. Vorig jaar stelde de bond dat platenmaatschappijen en filmstudio's hun films en muziek te rigoureus beveiligen.
(Bron: ANP)