In het In the Picture-programma Tussenland staan de verhoudingen tussen stad en platteland, landbouw en natuur, mens en dier en natuur en samenleving centraal.
Het programma bestaat uit speelfilms, korte films en documentaires. De documentaire Tiengemeten 2001-2006 (Digna Sinke, 2006), over het gelijknamige eiland waar landbouwgebied wordt omgezet in recreatieve natuur , gaat tijdens het festival in première. Daarnaast zijn onder andere Op de grens (Peter Delpeut, 2006), Tussenland (Eugenie Jansen, 2002), Lapje grond (Ben van Lieshout, 2003) en Het geheim van Ossenisse (Hans Heijen, 1994) te zien.
In het kader van het 80-jarig bestaan van de VPRO blikt het Nederlands Film Festival in het programma VPRO Documentaire School terug op de toonaangevende VPRO-filmers, die in de jaren zestig en zeventig de Nederlandse documentaire vernieuwden.
In het programma zijn films te zien uit de archieven van Beeld en Geluid van onder anderen Roelof Kiers, Hans Keller, Cherry Duyns, Frank Wiering, Pieter Verhoeff en Netty Rosenfeld. Ook wordt werk van Wim van der Velde, Dick Verkijk, Johan van de Keuken, Ed van der Elsken, Frans Bromet, Theo Uittenbogaard, Hans Verhagen, Emile Fallaux, en Maarten Schmidt & Thomas Doebele vertoond.
VPRO Documentaire School bestaat verder uit een forumdiscussie , een themadag rond de documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate ... ( Henk Hofland, Hans Keller en Hans Verhagen, 1974) en een vertoning van documentaires over Amerika als onderdeel van de tentoonstelling This is America in het Centraal Museum.
Eerder werd bekend gemaakt dat Nederhorror ook een van de programma's is.