De Nederlandse film werd eerder geweerd op het festival, naar verluidt als reactie op de aankondiging van PVV-voorman Geert Wilders dat hij een film met kritiek op de Koran zal uitbrengen. Op donderdag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Egypte om opheldering gevraagd zou worden. De directeur van het festival heeft gezegd dat de beslissing onder druk van Buitenlandse Zaken is genomen, vertelt De Rooij.
De New York Times meldde echter dat de Nederlandse regering excuses voor Wilders’ aangekondigde anti-Koranfilm Fitna gemaakt zou hebben, maar volgens De Rooij is het woord excuses niet gevallen. ‘ Ik denk dat Buitenlandse Zaken hier en Buitenlandse zaken in Egypte gebruik hebben gemaakt van het kabinetsstandpunt zoals afgelopen vrijdag toegelicht door premier Balkenende. In dat standpunt neemt Nederland afstand van Wilders’ film , maar ik heb niet het idee dat er excuses zijn gemaakt. Ook heeft Buitenlandse Zaken de positie van ons kabinet uitgelegd. Dat bij ons de politieke en rechtelijke macht gescheiden zijn, waardoor het niet mogelijk is een film als die van Wilders zomaar van tevoren te verbieden,’ aldus De Rooij.
Al-Baz verklaarde dat de beslissing om Waar is het paard van Sinterklaas? wel te vertonen snel was gemaakt, toen Nederland afstand van Wilders’ film had genomen . Volgens De Rooij was de festivaldirectrice het niet eens met de boycot van de jeugdfilm. ‘Die beslissing was door een ander comité genomen. Wij zijn constant met de directrice in overleg geweest om de film toch vertoond te krijgen. Maar dat weegt waarschijnlijk niet op tegen wat Buitenlandse Zaken gedaan heeft.’