Cruciale rol voor Frankrijk bij coproducties

Parijs vraagt aandacht voor internationale samenwerking

Omdat steeds meer filmmakers op zoek zijn naar meerdere geldbronnen om hun films te financieren, verspreiden platforms voor coproducties zich snel in Europa, meldt vakblad Variety. Met name Frankrijk speelt bij internationale coproducties vaak een cruciale rol.

Frankrijk heeft een bijzonder ontwikkelde sector voor coproducties, en coproduceerde vorig jaar 93 films met 34 verschillende landen, zo meldt de onafhankelijke organisatie CNC (Centre National du Cinéma et de l’image animée ). De belangrijke rol van Frankrijk blijkt uit de vele verdragen die het heeft met andere landen. Onlangs werden samenwerkingsovereenkomsten met Roemenië, Brazilië, Zuid-Afrika en China ondertekend.

Momenteel vindt tijdens het Internationale Filmfestival van Parijs het Paris Project plaats, een forum dat coproducties aanmoedigt en financiers zoekt voor enkele internationale producties. Volgens producer Guillaume de Seille onderscheidt het Paris Project zich van andere platforms door de gebruikersvriendelijke schaal, sterke focus op wereldcinema en de nadruk op de banden met Azië.

Ook Thibault Bracq, die het Paris Project leidt, benadrukt de belangrijke rol van de Fransen bij de totstandkoming van internationale coproducties: ‘Met circa vijftig coproductieverdragen en een goed geolied financieringssysteem speelt Frankrijk een cruciale rol in het versterken van lokale productie-industrieën wereldwijd’ zegt hij tegen Variety.
 
De belangrijke rol van Frankrijk werd vorige maand benadrukt tijdens het Internationale Filmfestival van Cannes, waarbij meer dan de helft van de competitiefilms door de Fransen werd gefinancierd. Zo werd de Thaise Gouden Palm-winnaar Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives ( Apichatpong Weerasethakul) mede door Frankrijk geproduceerd. Ook is op het festival voor de eerste keer een film uit Tsjaad vertoond in de officiële selectie, A Screaming Man van Mahamat-Saleh Haroun, waarvan het budget grotendeels uit Frankrijk kwam. Ook competitiefilms als Copie Conforme ( Abbas Kiarostami) en Roze Palm-winnaar Kaboom ( Gregg Araki) kwamen tot stand door de samenwerking tussen Frankrijk en enkele andere landen.