De ontsnapping krijgt een première in Portugal

Nederlandse films doen het goed in het buitenland

De Nederlandse dramafilm De Ontsnapping van Ineke Houtman gaat op 30 mei in Guia, Portugal in première. De film speelt grotendeels af in Portugal en de vertoning is dan ook mede opgezet voor de Portugese cast en crew. Ook zijn er andere landen geïnteresseerd te zijn in de film, om er een remake van te maken. Zo heeft Amerika al belangstelling getoond.

De ontsnapping is gebaseerd op het gelijknamige boek van Heleen van Royen en gaat over een huisvrouw ( Isa Hoes) die Nederland en haar man ontvlucht om te gaan vertoeven in het warme Portugal. Hier komt ze allerlei bijzondere figuren tegen. Andere rollen zijn voor Edwin Jonker (Oesters van Nam Kee), Abbey Hoes (Nena) en – de vorig jaar overleden – Rik Mayall (Bottom, An American Werewolf in London).

In Nederland trok de film binnen vijf dagen meer dan 100.000 bezoekers en behoort hierdoor tot het Gouden Film-rijtje. Na drie weken staat De ontsnapping op de vierde plek van de meest bezochte films, onder Mad Max: Fury Road, Pitch Perfect 2 en Avengers.

De laatste tijd valt er sowieso weinig te klagen voor Nederlandse films. Zo trekt Pim van Hoeves jeugdfilm Dummie de Mummie veel aandacht van het buitenland. De film is al aan meer dan vijftig landen verkocht en zal onder meer worden uitgebracht in Italië, Duitsland en Frankrijk. Dummie de Mummie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tosca Menten, over een mummie die op een Nederlandse boerderij terechtkomt en hier vriendschap sluit met een vader en zoon.



Een ander succesverhaal is Prins van schrijver en regisseur Sam de Jong, die eerder draaide op het filmfestival van Berlijn en daar een Crystal Bear (special mention) won. De dramafilm gaat over een tiener die kwajongenstreken uithaalt om indruk te maken op een meisje. Prins komt in Nederland pas uit in juni, maar is nu al verkocht aan de Verenigde Staten. Daar zal de film in augustus de bioscopen ingaan en ook worden uitgebracht op dvd en video on demand.

Tot slot een laatste voorbeeld van een Nederlandse triomf: Michiel de Ruyter. De filmrechten van de historische avonturenfilm van regisseur Roel Reiné zijn verkocht aan Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Vietnam, de Verenigde Staten, China en Koeweit. De film over de Nederlandse zeeheld werd ook vertoond op het Beijing International Film Festival.