De Amerikaanse regisseur Allan Miller was twintig jaar geleden met de fameuze violist Isaac Stern in China, waar hij de klassieker From Mao To Mozart draaide . De strenge, maar lieve Stern met Chinese talentjes te zien werken: een hartverwarmende en grensoverschrijdende gebeurtenis. Maar of het ook aan de verbetering van de relaties met China heeft bijgedragen... Afgaande op Millers The Turandot Project is twintig jaar later alles koek en ei tussen westerse en Chinese muziekliefhebbers.
In 1996 begonnen de voorbereidingen van een groots en prestigieus project. In de Verboden Stad, dat niet langer meer helemaal verboden is, zal de opera Turandot opgevoerd worden. Componist Giacomo Puccini, altijd tuk op exotiek, vertelt in zijn laatste opera, uit 1926, het verhaal van prinses Turandot, die haar vrijers drie moeilijke opdrachten laat uitvoeren. Falen ze, dan kost het hen de kop.
Dirigent van de opera is Zubin Mehta, van oorsprong Indiër en gezien zijn enorme staat van dienst een logische keuze. Minder voor de hand liggend is de aanstelling van Zhang Yimou als regisseur. De Chinese regisseur van ondermeer Het Rode Korenveld leefde lange tijd in onmin met de Chinese autoriteiten en verbleef enige tijd in ballingschap. Maar voor de regie van Turandot zet hij zet beste beentje voor namens de Chinese regering.
We volgen de voorbereidingen, die uitmonden in een glorieuze reeks opvoeringen. Veel opnamen van repetities, interviews met betrokkenen, impressies van de omvang van de operatie, pannetje over Beijing. De voorstellingen waren wereldnieuws: driehonderd Chinese soldaten als figuranten ! Maar evenals toen in de journaals van acht uur geen woord politiek in The Turandot Project.
The Turandot Project van Alan Miller
VS/
Duitsland, 2000, 84 min.
Huib Stam