Nederlands meest vermaarde restaurantrecensent Johannes van Dam schreef dat
Adrià’s gedachten 'volledig zijn losgezongen van enige gastronomische betekenis
en alleen dienstdoen pour épater le bourgeois, om burgers te overdonderen. Het
moet maar eens gezegd!'. De moleculaire keuken wordt weggezet als gefröbel;
eerlijk, biologisch en lokaal zijn de nieuwe toverwoorden.
Gelukkig
wordt links en rechts ook recht gedaan aan de erfenis van het Catalaanse
culinaire genie. Zo maakte de Duitse regisseur Gereon Wetzel – hij maakte eerder
films over uiteenlopende onderwerpen als de Bedoeïenen in het zuiden van Israël
, taalgrenzen binnen Duitsland en de kinderwens van een theaterregisseuse – de
documentaire El Bulli – Cooking in Progress.
Gegeten had Wetzel
nooit in El Bulli en hij wil zichzelf ook geen fijnproever noemen. Maar toen hij
en zijn Spaanse vrouw Anna Ginesti Roselli in Barcelona woonden, en ze de
verhalen over het 45-gangenmenu van El Bulli en de complexe keukentechnieken van
Adrià hoorden, raakte hij geïnteresseerd. Hij stuurde Adrià een voorstel per
mail; de meesterkok, die toch niet verlegen zat om aandacht, hapte direct toe.
'In eerdere reportages ging het meestal om de eetervaring. Gereon wilde iets
anders. Hij wilde in beeld brengen wat wij precies doen, hoe gerechten tot stand
komen, hoe ingewikkeld dat ook is', vertelde Adrià vorig jaar tijdens een
bliksembezoek aan Amsterdam in het kader van het IDFA. 'Het is ontzettend
moeilijk om te laten zien hoe ideeën ontstaan. Het wordt al snel karikaturaal.
Hier niet. Dat vind ik belangrijk, dat mensen weten en begrijpen waar El Bulli
voor staat.'
De film is nu op dvd verschenen, in een fraai
vormgegeven cassette, met videoportretten van tien Nederlandse en Vlaamse
sterrenchefs. Jonnie Boer (chef van het 3-sterrenrestaurant De Librije en het 2-
sterrenrestaurant Librije’s zusje, beide in Zwolle) noemt Adrià ‘een
vrijheidsstrijder’. Ron Blaauw (twee sterren) prijst zijn 'enorme warenkennis'.
En Angélique Schmeinck, de enige vrouw in het gezelschap, zegt dat ze Adrià
misschien wel meer bewondert als kunstenaar dan als kok. 'Hij is niet alleen
meester over zijn keuken, maar vooral de baas over zijn creatieve geest.'
De ‘culinaire hommage’ omvat ook nog recepten van alle meesterchefs, van tomaat
& spaghetti (Moshik Roth) en kabeljauw & ui (Kristof Coppens) tot bloemkool &
Houtskool (Kobe Desramalauts) en aardappel & zee (Edwin Vinke).
Niet
alles is even eenvoudig te bereiden. “Breng het zeewater aan de kook met de
Agar”, staat er op tweederde van Vinke’s (chef van 2-sterrenrestaurant De Kromme
Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat) recept voor zeewatergelei. Welk zeewater?
Is dat in flessen te koop?
In het najaar sloot het wereldvermaarde 3-sterren restaurant El Bulli definitief zijn deuren. Sindsdien is het bashen van het restaurant én kok en eigenaar Ferran Adrià opeens ‘bon ton’ – zo gaan die dingen.