De poster van Alles is familie, gemodelleerd naar het iconische affiche van Bridget Jones’s Diary, vat de film haarfijn samen. Het vele wit, het frisse rood en blauw, en de vrijstaande personages verraden direct het genre: een romantische komedie.

In het midden staat hoofdrolspeelster Winnie (Carice van Houten), een succesvolle therapeute met een kinderwens. Links van Winnie staat haar echtgenoot Rutmer (Thijs Römer), een ogenschijnlijk even succesvolle producent die krampachtig probeert een gevoelig liedje te schrijven. Rechts van Winnie staat haar tamelijk onsuccesvolle zwager Charlie (Benja Bruijning), die met een schuin oog kijkt naar zijn broer Rutmer, die in alles zijn tegenpool is.

Dat Alles is familie niet alleen een romcom is maar ook een film over familieaangelegenheden, blijkt uit de titel en de (bewust dubbelzinnig op te vatten) ondertitel ‘dus je doet het er maar mee’. Dat het tevens een ensemblefilm is wordt duidelijk door de gezellige portrettengalerij: Kees Hulst en Martine Bijl (leuk!) spelen de vader en moeder van Rutmer en Charlie; binnenkort vieren ze hun veertigjarig huwelijksfeest. Jacob Derwig was getrouwd met hun zusje, maar zij is twee jaar geleden overleden. Sindsdien stort hij zich op zijn werk, iets met apen in Artis. Oog voor zijn leuke collega Tjitske Reidinga heeft hij niet.

Chris Zegers is de zoon van Willeke Alberti, die net als Michiel Romeyn en René van ’t Hof een van Winnie’s patiënten speelt. De bloedmooie, hyperintelligente jongeman is volgens haar een ideale zaaddonor, als gebleken is dat Rutmer onvruchtbaar is. De hysterische Rutmer – hij doet denken aan Hans Kraaij jr. – wil daar niks van weten, dan moet zijn voor niks deugende broertje het zaad maar in het geniep leveren; blijft het tenminste in de familie. Fertiliteitsarts en goede vrind Diederik Ebbinge is direct bereid om mee te werken aan het snode plan – naar later blijkt niet geheel en al onbaatzuchtig.

Wat Alles is familie precies behelst, wordt misschien nog wel het beste duidelijk door de zin helemaal bovenaan de poster: ‘Van de makers van Alles is liefde: Joram Lürsen en Kim van Kooten’. Alles is familie is een reünie; vijf jaar na de formidabele, meermaals bekroonde kaskraker Alles is liefde schreef Van Kooten een script waarin plaats is ingeruimd voor het leeuwendeel van de acteurs – in andere rollen. Lürsen tekende opnieuw voor de regie.

Hij maakte van Alles is familie een film over moderne ongemakken; over uiterlijk vertoon en het recht op geluk, over bloedbanden, kinderen en liefde die zich niet laat beteugelen. ‘Het vileine zusje van Alles is liefde,’ aldus de makers zelf.

Dat Carice van Houten uit de voeten kan in een dergelijke rol in een dergelijke film, was genoegzaam bekend, maar ook de andere acteurs zijn goed op dreef – alleen lijkt het soms of ze niet allemaal in hetzelfde genre opereren. Jacob Derwig – de man van Van Kooten, die zelf ook even te zien is als gynaecoloog –  is mooi ingetogen, Kims vader Kees van Kooten krijgt dan weer alle ruimte om los te gaan in een bijrolletje als autoverkoper.

Verder zit de humor vooral in de (wrange) situaties en in de geweldige art direction. Met name het huis van Winnie en Rutmer is een feest voor het oog; de muren zijn behangen met portretten van de twee die een weerzinwekkend gelukkig leven suggereren. Amsterdam – het Vondelpark, Artis, IJburg – is net als in Alles is liefde uiterst fotogeniek.

Dat moeder Martine Bijl, in navolging van Anita Ekberg in La Dolce Vita, in de fontein voor Café Américain belandt, is een tikje geforceerd. Hetzelfde geldt voor sommige cameo’s, zoals Gers Pardoel als ijsverkoper; als de camera nadrukkelijk op hem inzoomt is dat niet uit dramatisch oogpunt, maar om marketingtechnische redenen.

Toch kan het niet anders of Alles is familie wordt net als Alles is liefde een hit – juist door die sterrencast met topacteurs én Bekende Nederlanders én door het verzamelde talent van de makers. Dat Lürsen en Van Kooten hebben laten weten in te zijn voor een derde deel verbaast dan ook niet; ‘Alles is…’ heeft alles in zich om uit te groeien tot een lucratieve Nederlandse franchise.

 

Meer over Alles is familie