Hoeveel trouwerijen kun je in één romcom kwijt? Toscaanse bruiloft is Nederlands recordhouder met zes – plus een begrafenis. Maar Ja, ik wil! scoort lang niet misselijk met drie – plus een aanzoek.

En ze komen in verschillende, eigentijdse smaken: de strandtent-bruiloft, de bootbruiloft en de kasteelbruiloft. Want Roos (Elise Schaap), een dertigplus- kreeftenonderzoekster, wil dolgraag trouwen, maar ziet haar zoveelste relatie op de klippen lopen terwijl haar exen achter elkaar in het huwelijksbootje stappen .

In navolging van Soof en Verliefd op Ibiza is de leading lady hier een 'gewone', niet idioot mooie Libelle-vrouw waar de doelgroep zich gemakkelijk mee kan identificeren. Geheel volgens formule beleeft ze een avontuur met een knappe, succesvolle man (vaak een onbereikbare BN'er, of in dit geval: plastisch chirurg). Er is voorzien in een bijrol voor haar moeder, die misschien wijzer is, maar zeker niet minder seksueel actief, zodat meerdere generaties kunnen meezwijmelen.

De overeenkomsten tussen Roos en haar collega-romcom-sterren van vaderlandse bodem vallen zo in het oog, dat er van Ja, ik wil! wel heel eenvoudig een quizje 'waar zag je dit eerder in een Nederlandse romcom?' valt te maken.



Zo is Roos weer zo' n controlefreak-achtige carrièrevrouw (Hartenstraat, Pak van mijn hart) wier bril afgaat en haren los gaan naarmate ze dichter bij 'zichzelf' komt. Er is weer een scène over plastische chirurgie (Toscaanse bruiloft, Gooische vrouwen 2 ), een yogalesje met onflatteuze, geile standjes en een romantisch uitje naar een schaatsbaan waar de onhandige vrouw kan worden opgevangen door haar mannelijke date (Mannenharten). Zelfs de moraal dat leeftijdsverschil er in de liefde niet toe doet, kwam al eerder ter sprake in Alles is liefde (als rare bevlieging toen nog) en Verliefd op Ibiza (waar Simone Kleinsma toch voor Jim Bakkum gaat).

Ja, ik wil! scheert op zoek naar de ware meermaals gevaarlijk dicht langs soapniveau. Tussen de belangrijkste spelers bestaat geen chemie (geen rom), en grappig wordt het ook al niet (geen com). Of je moet nog kunnen lachen om het belegen cliché dat een vrouw niet zou kunnen inparkeren.

Tuurlijk, romantische komedies gaan over stereotypen, maar waarom zou je dezelfde situaties recyclen? Na de kinderfilm is de romcom in korte tijd uitgegroeid tot het meest lucratieve, maar ook meest platgetreden genre van de Nederlandse film.