De Schotse schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) was een broodmager mannetje van krap anderhalve meter met een lange druipsnor en een kinderlijke fluisterstem. Hij werd geplaagd door migraine-aanvallen en lachte zelden.
In Finding Neverland, de nieuwe film van Marc Forster wordt hij gespeeld door filmidool Johnny Depp. Zonder druipsnor en zonder fluisterstem.
Finding Neverland is dan ook geen klassieke biopic, maar beperkt zich tot de gebeurtenissen die J.M. Barrie hebben geïnspireerd tot zijn populairste werk: Peter Pan, or The Boy That Never Grew Up (1904).
Zoals de film laat zien was er geen Peter Pan geweest zonder de weduwe Sylvia Llewelyn Davies en haar vier zonen. Het is door de innige vriendschap met haar en de jongens dat Barrie op het idee komt voor het wereldberoemde verhaal van Peter Pan, de jongen die niet volwassen wil worden.
Indianen- en piratenspelletjes die hij met de jongens speelt worden avonturen in Nooitgedachtland. De gekromde, priemende vinger van Sylvia's bemoeizuchtige moeder wordt de metalen haak van kapitein Haak, en een flikkerend lampje wordt de fee Tinkelbel.
Regelmatig wordt in Finding Neverland heen en weer gesprongen tussen werkelijkheid en fantasie. Het ene moment zie je Barrie met de jongens in de tuin spelen, het volgende moment staan ze in vol ornaat in een fantasie-decor.
Terwijl Forster de overgang tussen werkelijkheid en fantasie in beeld scherp aangeeft, zal het alleen de allergrootste Barrie-fans duidelijk zijn wanneer de film - gebaseerd op Allan Knee's toneelstuk The Man Who Was Peter Pan - kiest voor feit en wanneer voor fictie. Want nog even los van de keus voor de als altijd belachelijk aantrekkelijke Depp als de onooglijke Barrie, klopt er - historisch gezien - wel meer niet in Finding Neverland.
Zo was Sylvia helemaal geen weduwe toen ze Barrie leerde kennen, en had ze bovendien geen vier maar vijf zonen. Die voornamelijk werden opgevoed door Nancy Hodgson, de kinderjuf die als Nana de hond nog wel in Peter Pan opdook, maar uit de film helemaal is verdwenen.