De Golden Globes en de BAFTA Awards worden steevast genoemd als de belangrijkste graadmeters voor de Oscars. Onterecht, om de doodeenvoudige reden dat de Golden Globes worden uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association - op dit moment bestaande uit 95 buitenlandse journalisten - en de BAFTA's door Britten werkzaam in de filmindustrie.

Wie een gokje wil wagen bij de Academy Awards kan het beste kijken naar de prijzen van de diverse vakbonden, van wie de leden het meest overlappen met die van de Academy. Cinema.nl vergeleek de prijswinnaars van de vakbonden en de Oscars van de afgelopen tien jaar.

Beste film

Jaar

Producers Guild Award

Oscar

2000 American Beauty American Beauty 2001 Gladiator Gladiator 2002 Moulin Rouge A Beautiful Mind 2003 Chicago Chicago 2004 The Lord of the Rings: The Return of the King The Lord of the Rings: The Return of the King 2005 The Aviator Million Dollar Baby 2006 Brokeback Mountain Crash 2007 Little Miss Sunshine The Departed 2008 No Country for Old Men No Country for Old Men 2009 Slumdog Millionaire Slumdog Millionaire 2010 The Hurt Locker ?

Van de 10 films die sinds 2000 een Oscar wonnen in de categorie Best Picture, waren er zes ook de gelukkige winnaars van de Darryl F. Zanuck Award, de prijs voor de beste film van de Producers Guild of America. Bij de Golden Globes overlapte de winnaar in de afgelopen tien jaar vijf maal met de Oscars, bij de BAFTA's slechts vier keer. Opmerkelijke jaargangen waren die van 2005 en 2006; bij zowel de Globes, de BAFTA's en de Producer Guild Awards wonnen respectievelijk The Aviator en Brokeback Mountain de belangrijkste award, maar bij de Oscars gingen zeer verrassend Million Dollar Baby en Crash er met de hoofdprijs vandoor.

Met dit jaar de zeges van The Hurt Locker bij de Producer Guild Awards, de Directors Guild Awards (zie onder) en de BAFTA's (de andere grote favoriet Avatar won bij de Globes) zetten wij ons geld op de oorlogsfilm van Kathryn Bigelow. Maar pin ons er niet op vast, want het is een van de meest spannende Oscarraces sinds jaren.

 

Beste regie

Jaar

Directors Guild Award

Oscar

2000 Sam Mendes Sam Mendes 2001 Ang Lee Steven Soderbergh 2002 Ron Howard Ron Howard 2003 Rob Marshall Roman Polanski 2004 Peter Jackson Peter Jackson 2005 Clint Eastwood Clint Eastwood 2006 Ang Lee Ang Lee 2007 Martin Scorsese Martin Scorsese 2008 Ethan & Joel Coen Ethan & Joel Coen 2009 Danny Boyle Danny Boyle 2010 Kathryn Bigelow ?

Van alle vakbondsprijzen zijn de Directors Guild Awards verreweg de betrouwbaarste graadmeter. Slechts zes maal sinds de eerste Directors Guild Award in 1948 werd uitgereikt viel de winnaar niet in de prijzen bij de Oscars. In de afgelopen tien jaar gebeurde dit twee keer; in 2001 en 2003 wonnen respectievelijk Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon) en Rob Marshall (Chicago) de prijzen van het regisseursgilde, maar bij de Academy Awards legden ze het af tegen Steven Soderbergh (Traffic) en Roman Polanski (The Pianist).

De Golden Globes en de BAFTA’s – met dit jaar James Cameron en Kathryn Bigelow als winnaars – kunnen bij lange na niet tippen aan het scoringspercentage van de vakbond; in de afgelopen tien jaar verschilde de winnaar bij de Globes vier keer ten opzichte van de Oscars, bij de Britse filmprijzen was dit zes maal het geval. Overigens is de Directors Guild Award ook altijd een goede graadmeter geweest voor de Oscar voor Best Picture. Maar wat regie betreft zien wij in ieder geval niemand anders dan Kathryn Bigelow winnen.

 

Beste acteur

Jaar

SAG Award

Oscar

2000 Kevin Spacey Kevin Spacey 2001 Benicio del Toro Russell Crowe 2002 Russell Crowe Denzel Washington 2003 Daniel Day- Lewis Adrien Brody 2004 Johnny Depp Sean Penn 2005 Jamie Foxx Jamie Foxx 2006 Philip Seymour Hoffman Philip Seymour Hoffman 2007 Forest Whitaker Forest Whitaker 2008 Daniel Day- Lewis Daniel Day-Lewis 2009 Sean Penn Sean Penn 2010 Jeff Bridges ?


De Oscar voor beste mannelijke hoofdrol lijkt Jeff Bridges, genomineerd voor zijn rol als uitgebluste countryzanger in Crazy Heart, niet te kunnen ontgaan. Hij won al bij de acteursvakbond (Screen Actors Guild Awards) en de Golden Globes. Ook het sentiment dat Bridges – al vier keer eerder genomineerd maar nog nooit winnaar – het nu wel eens verdient, speelt altijd een belangrijke rol bij de Oscars.

Ook in deze categorie blijken de prijzen van de vakbond de afgelopen tien jaar de beste indicator te zijn geweest. Vier keer kozen de Academy-leden voor een andere acteur dan de Screen Actors Guild (tegenover vijf maal bij de BAFTA’s en de Globes*). Bij de BAFTA’s won dit jaar Brit Colin Firth (A Single Man), maar hij lijkt geeneens een outsider te zijn bij de Oscars. Als er al iemand is die nog een bedreiging voor Jeff Bridges kan vormen, dan zal het waarschijnlijk Jeremy Renner zijn, die voor zijn rol als adrenalineverslaafde soldaat in The Hurt Locker in Amerika al veelvuldig werd bekroond.

 

Beste actrice

Jaar

SAG Award

Oscar

2000 Annette Benning Hilary Swank 2001 Julia Roberts Julia Roberts 2002 Halle Berry Halle Berry 2003 Renée Zellweger Nicole Kidman 2004 Charlize Theron Charlize Theron 2005 Hilary Swank Hilary Swank 2006 Reese Witherspoon Reese Witherspoon 2007 Helen Mirren Helen Mirren 2008 Julie Christie Marion Cotillard 2009 Meryl Streep Kate Winslet 2010 Sandra Bullock ?

Een spannende race tussen Sandra Bullock , genomineerd voor The Blind Side en tweevoudig winnares Meryl Streep, die al weer haar 16de (!) nominatie binnen sleepte met de komedie Julie and Julia. Beiden wonnen dit jaar een Golden Globe , maar normaal gesproken is het een actrice in een dramatische rol die door de Academy wordt bekroond, in dit geval dus Bullock. De laatste keer dat een actrice in een komedie een Oscar won was in 1998, toen Helen Hunt het gouden beeldje kreeg voor As Good as It Gets.

Met Sandra Bullock ook als winnaar bij de Screen Actors Guild Awards – de afgelopen jaren een even goede graadmeter als de Globes en BAFTA’s – lijkt zij de absolute favoriet. Maar net als bij de mannen gaat het sentiment hier een grote rol spelen. Want Meryl Streep mag dan wel recordhouder Oscarnominaties zijn, de laatste keer dat haar naam uit de envelop tevoorschijn kwam dateert al weer van 1983 (voor Sophie’s Choice). Toch gaan wij voor Sandra Bullock, omdat ze bij de Academy nu eenmaal gek zijn op dit soort comebackrollen.