‘Sexual intercourse began
In nineteen sixty-three
(Which was rather late for me)
Between the end of the Chatterley ban And the Beatles’ first LP’.
Deze regels uit het gedicht ‘Annus Mirabilis’ van Philip Larkin illustreren mooi de setting van An Education: een Britse suburb anno 1962. Geruchten over een opwindende nieuwe tijd hangen in de lucht – seks, rock-’n-roll, Amerikaanse auto’s, Franse stijl –, maar Engeland is nog in de ban van de naoorlogse zuinigheid.
Het was vooral deze setting die Nick Hornby, auteur van bestsellers als Fever Pitch en High Fidelity, aantrok in het autobiografische verhaal An Education van de bekende Britse journaliste Lynn Barber, dat hij ooit aantrof in een literair tijdschrift. In een pagina of tien beschreef Barber de geschiedenis van haar eerste liefde en haar introductie in een wereld vol glamour en verfijning.
In 1962 was Hornby een jaar of vijf, maar ook hij groeide op in een duffe Engelse buitenwijk, als kind van ouders die niet hadden gestudeerd, snakkend naar een kleurrijker bestaan. Hij zag wel een film in de jeugdherinnering en haalde zijn vrouw, filmproducent Amanda Posey, over de rechten te verwerven.
De beknopte lengte van het verhaal gaf Hornby veel vrijheid bij het adapteren. Hoewel hij geen al te rigoureuze wijzigingen aanbracht, kon hij de achtergrond flink uitdiepen en een eigen toon toevoegen. Is het eindresultaat een typisch Nick Hornby-verhaal geworden? De schrijver meent zelf van wel, bekent hij in een interview: ‘Nadat ik een paar versies had geschreven, besefte ik dat An Education eigenlijk gewoon een variant is op Fever Pitch. Het gegeven van iemand uit de suburbs die bang is om het echte leven mis te lopen dat zich afspeelt in de grote stad – volgens mij is dat een van de oerverhalen van de moderne cultuur, het verhaal van zo’n beetje elke rock-’n-rollgroep.’
Albert Camus
Toch is An Education ook heel erg het verhaal van een tienermeisje en haar eerste grote liefde. In de film heet de hoofdpersoon Jenny – een van de eerste wijzigingen die Hornby aanbracht, om de beperkingen van de werkelijkheid van zich af te schudden. Jenny is zestien, knap, populair en een van de slimste meisjes van de klas. Alles wijst erop dat ze over een jaar in Oxford zal gaan studeren, een toekomst waar haar norse vader, die zelf geen hogere opleiding genoot, zijn enig kind dagelijks aan herinnert.