Ze werd genomineerd voor een Oscar, won internationale prijzen en bouwde in twintig jaar een veelzijdig oeuvre op. Gast van het Jaar op het NFF: regisseur Paula van der Oest.

In de VPRO Gids vertelde Paula van der Oest eens over een running gag tussen haar en producent San Fu Malta. ‘Je moet eens een keuze maken,’ houdt die haar steeds voor. ‘ Welnee,’ antwoordt de regisseuse dan, en wijst op collega’s als Steven Soderbergh en Michael Winterbottom. ‘Die maken toch ook heel verschillende films ? Ik wil me niet beperken tot één genre. Ik word niet gedreven door carrièredrang, maar door inhoud.’

Een blik op de filmografie van Van der Oest bevestigt dat meteen. Haar – vaak zelfgeschreven – films zijn dramatisch (De trip van Teetje), komisch (Zus en zo), sprookjesachtig (Moonlight ), biografisch ( Black Butterflies), historisch (Wijster) of juist actueel ( The Domino Effect). Nu eens fantasierijk, dan weer dicht op de realiteit. Heel Nederlands, of juist multicultureel.

Terugkerende elementen zijn er natuurlijk wel. Sterk acteerwerk bijvoorbeeld. En maatschappelijke betrokkenheid. Van der Oest in een interview over The Domino Effect, een film over de bankencrisis: ‘Ik heb nooit een moraalridder willen zijn, maar de laatste tijd lijken we wel losgeraakt van wat wel en niet kan.’

Als Gast van het Jaar op het Nederlands Filmfestival treedt Van der Oest op in een aantal speciale programma’s, woont vertoningen van haar films bij en is terugkerende gast in de dagelijkse festivaltalkshow. Drukke boel dus, maar ze is niet anders gewend: tussen de voorbereidingen door moeten de opnames van haar film over Lucia de B. worden afgerond en ontvangt ze mogelijk nog de Lira Scenarioprijs voor haar werk aan de serie Moeder, ik wil bij de revue.

-------------------------------------------------------------

Cultura24 zendt van 28 september t/m 4 oktober iedere avond een film van Paula van der Oest uit, ingeleid door haarzelf. Bijvoorbeeld de films De nieuwe moeder , Wijster en Madame Jeanette, kijk voor de rest van de programmering op Cultura.