Malik draait om de ontmoeting tussen twee tegenpolen. Tijdens zijn verlof uit de jeugdgevangenis gijzelt de zeventienjarige Egyptische Amir een boer. Er volgt een spannende road movie waarin de vijandige sfeer omslaat in wederzijds begrip.
Volgens regisseur Shady El-Hamus (29) ontstaat een ‘surrogaat vader-zoonrelatie’. Hij is al langer gefascineerd door de verhouding tussen vaders en zonen: ‘Met mijn vader (acteur Sabri El-Hamus, die ook in de film speelt, DS) ben ik van jongs af aan elke zomer op vakantie gegaan naar Egypte, zijn geboorteland. Zonen worden daar met harde hand opgevoed door hun vader, letterlijk en figuurlijk. Zo kunnen ze zich later handhaven in de minstens zo harde buitenwereld. Ruimte voor emotie is er niet. In Nederland kom je dat net zo goed tegen. In de film wil ik op een zo realistisch mogelijke manier de complexiteit van die vader-zoonrelatie laten zien.
De grootste uitdaging vond ik een geloofwaardige spanningsopbouw. Je moet de kijker de tijd gunnen om gevoel voor de hoofdpersonen te krijgen. Dat zit hem in details; subtiele bewegingen, fysieke trekjes. En dan is drie kwartier film best kort.’