Wanneer is een film een geschikte kerstfilm? Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden: de hele familie moet ervan kunnen genieten. Rustig genieten. Geen onaangename verrassingen, geen pijnlijke onthullingen, geen ongewenste wendingen. Zo moet het zijn tijdens de kerstdagen, de familie rustig bij elkaar. Wat daarbij helpt is een film die het goede voorbeeld geeft.
De BBC heeft zo’n film in de programmering opgenomen: The Jungle Book, de Disney-versie uit 2016. Niet de gelijknamige tekenfilm uit 1967. Die is leuk, maar toch iets te kinderlijk. Ook niet Mowgli, de Netflix-versie uit 2018, die is zeurderig. De film uit 2016 is precies goed voor de hele familie. Van jong tot en met oud.
Ten eerste natuurlijk vanwege het welbekende verhaal zelf. Want wie kan zich niet verliezen in het prettige dagelijkse leven van het wilde jongetje, dat kan opschieten met zo’n beetje alle dieren in de jungle? Daarin schuilt direct de tweede reden voor het succes van deze versie. Het gaat in de film alleen over het jongetje en de dieren. Mensen spelen verder nauwelijks een rol, en daarmee blijft de film simpel.
Maar de belangrijkste aanbeveling voor The Jungle Book is het uiterlijk van de dieren, ragfijn in elkaar geknutseld door een kleine duizend digitale kunstenaars. De dieren komen uit de computer, maar ogen niet nep. Ze ogen vooral rustig, onderling naar elkaar en naar het jongetje. Tam bijna, zoals huisdieren. Precies zoals schrijver Rudyard Kipling het bedoelde, eind negentiende eeuw. De agressieve tijger is de uitzondering op de regel, maar die haalt dan ook de aftiteling niet.
Computerdieren in films zien er vaak nep uit, met afwezige ogen, gekke bekken, en stug haar. The Jungle Book verlegt de grens met minutieus gedetailleerde, en vooral rustige dieren Vaandeldragers van de ultieme kerstgedachte. Allemaal rustig bij elkaar.
Jungle Book is op 25 december te zien op BBC 1, 16.10-17.50.