Movies That Matter, het film- en debatfestival over mensenrechten, vindt deze week in Den Haag plaats. In het kader van dit festival zendt BNNVara de Noorse film Recruiting for Jihad uit.

De film vangt aan in het voorjaar 2014, vlak voordat IS wordt opgericht. De Noorse journalist Adel Khan Farooq, samen met Ulrik Imtiaz Rolfsen een van de regisseurs van de film en zelf moslim, zoekt contact met Ubaydullah Hussain, een jihadronselaar die banden heeft met is en woordvoerder is van Profetens Ummah, een Noorse jihadistenorganisatie. Khan Farooq wil toegang tot de gesloten wereld van de radicale islam en krijgt die.

We zien Ubaydullah transformeren van redelijk ogend iemand met pet en hoodie op het voetbalveld (zijn lievelingsclub is Manchester United) tot fundamentalist. De kleding wordt radicaler (hoodie wordt islamitisch gewaad, petje wordt gebedsmuts), de denkbeelden ook. De aanslagen op Charlie Hebdo zijn een ‘wake-up-call voor het Westen’, de aanslagplegers van de Boston-marathon moeten door Allah worden beloond, hij spreekt over ‘vuile joden’ op sociale media en zegt te willen dansen op de begrafenis van westerse journalisten. We zien hem geflankeerd door beulen uit is-onthoofdingsfilmpjes en soortgelijk gezelschap.

Recruiting for Jihad: met rechts ronselaar Ubaydullah Hussain

In gemeenschap van haat

Boeiend wordt het wanneer maker Khan Farooq de discussie met zijn protagonist aangaat. De islam staat voor de maker immers voor vrede en dat druist in tegen het geweld van radicalen als Ubaydullah. Er ontstaat een richtingenstrijd over de betekenis en uitvoering van jihad.

De film laat zien hoe Noorse jonge mannen worden gerekruteerd voor de islam en hun beweegredenen hiervoor. Het zijn lui die leefden voor uitgaan en drinken in het weekend en tegen de nietsigheid van het leven aanliepen en naar meer betekenis zochten. Enter Allah. Gelukkig is er ruimte voor humor. ‘Wil je niet een laatste milkshake van McDonalds,’ vraagt Abuydullah wanneer hij weer een Noorse blanke bekeerling naar het vliegveld rijdt, die daar richting Syrië zal reizen voor zogenaamde ‘humanitaire hulp’.

Dan krijgen de makers een rol in de film, want de politie valt binnen bij Rolfsen en neemt het filmmateriaal in beslag. Persvrijheid en bronbescherming zijn ineens hete issues, want hoe kun je dit soort verhalen maken en de denkbeelden en praktijken van deze gasten vastleggen wanneer de politie je materiaal in beslag neemt?

Recruiting for Jihad wordt op 27 maart uitgezonden op NPO 2 om 22.55-0.25 uur

 

Meer over deze film

Meer lezen over Movies that Matter