'Rotzooi vermomd als kunst': dat schreef de beroemde Amerikaanse criticus Pauline Kael in 1968 over 2001: A Space Odyssey in The New York Times. En vakblad Variety oordeelde: 'Roept vergelijkingen op met Forbidden Planet en Things To Come, maar kan er niet aan tippen.'
Desondanks groeide de filosofische sciencefictionfilm uit tot een kaskraker, vooral met dank aan jeugdige bioscoopgangers. En anno 2018 staat 2001: A Space Odyssey te boek als een van de meest vooruitstrevende meesterwerken uit de filmgeschiedenis. Zo eindigde de film enkele jaren geleden op de tweede plek in de ranglijst van 'beste films aller tijden' in de prestigieuze Sight & Sounds Directors' Poll.
Op het afgelopen filmfestival van Cannes vierde de film op feestelijke wijze zijn jubilieum, onder meer met de première van een opgeschoonde 4K-print. We spraken er met Katharina Kubrick en Jan Harlan, respectievelijk Stanley Kubricks dochter en zwager, over het geheim achter het succes van de film. En we vroegen hoofdrolspeler Keir Dullea naar zijn 'samenspel' met HAL.
Ter ere van de vijftigste verjaardag keert Stanley Kubricks klassieker 2001: A Space Odyssey terug op het witte doek, in meer dan vijftig bioscopen. Niet slecht voor een film die aanvankelijk zeer negatieve recensies kreeg.
Interviews: vijftigste verjaardag 2001: A Space Odyssey
2001: A Space Odyssey in de Nederlandse bioscoop
Vanaf donderdag 31 mei is 2001: A Spacey Odyssey in Nederland te zien in 51 bioscopen, in 4k. Het Eye Filmmuseum in Amsterdam vertoont de film tevens op 70mm.
Het betreft hier overigens geen digitale restauratie, maar een opgeschoonde versie waarbij gebruik is gemaakt van het originele negatief. Christopher Nolan, een groot bewonderaar van Kubrick en pleitbezorger van celluloid, was nauw betrokken bij het proces.