Manipulatie, indoctrinatie en hersenspoeling – zo ongeveer alles wat met sektes te maken heeft, fascineert ons. Het boezemt ons angst in, maar tegelijkertijd willen we er alles over weten. Niet verwonderlijk dus dat de Netflixdocumentaireserie Wild Wild Country, over de Bhagwangemeenschap in de woestijn van Oregon, vorig jaar een enorme hit werd. De dansende aanhangers van de sekte vergiftigden honderden mensen met salmonella, pleegden verkiezingsfraude en beraamden een moord. Het is moeilijk om niet verslingerd te raken aan zo'n intrigerend verhaal, dat soms minder ver van ons af staat dan je geneigd bent te denken.
Het succes van Wild Wild Country, en het feit dat er ondanks de schokkende onthullingen in de serie nog altijd een levendige Bhagwangemeenschap in Amsterdam is, was voor programmeur Lauren Murphy de directe aanleiding om voor het Imagine Film Festival (10 t/m 20 april) een themaprogramma over sektes samen te stellen. ‘Het viel me op dat de meeste content over sektes vrij negatief is, dus ik heb veel research moeten doen om een zo divers mogelijk programma samen te stellen.’ Volgens Murphy is het belangrijk om verschillende perspectieven te laten zien, zodat het volledige verhaal kan worden verteld. In de films die het festival selecteerde voor het themaprogramma – titel: Let’s Talk About Sects – worden sektes dan ook niet alleen afgeschilderd als nachtmerries met mythische leiders, er wordt ook met begrip gekeken naar sekteleden en slachtoffers.
Zo blijft Sound of My Voice (2011) weg bij discussies over goed en kwaad. De vrouwelijke goeroe in de speelfilm beweert uit de toekomst te komen en voldoet helemaal aan het klassieke beeld van een sekteleider. Ze heeft zo veel charisma dat je tijdens het kijken bijna zelf de sekte in wordt gelokt. Dat maakt ook de aantrekkingskracht en de magie van een gesloten groepering voelbaar, zodat je je kunt inleven in de volgelingen.