Streamingsite Cinetree biedt tot 6 april gratis ‘hoopvolle’ films aan. Dat past bij de idealistische opzet van dit ‘filmhuis voor thuis’.

Nu de hele wereld noodgedwongen binnen zit, beleven video on demand-aanbieders gouden tijden. De huidige actie van ‘filmhuis voor thuis’ Cinetree kan dan ook enige scepsis oproepen: tot 6 april kan iedereen met de code ‘samenthuis’ gratis gebruikmaken van de site, die momenteel vooral ‘hoopvolle’ films in de aanbieding heeft. ‘Onze manier om iets kleins bij te dragen,’ laat oprichter Hanna Verboom in een persbericht weten.

Maar wacht, wie in coronaloze tijden lid wordt van Cinetree krijgt ook een gratis proefperiode van twee weken. Is dit dan niet gewoon een handig geframede ledenwinactie?

‘Nee hoor,’ zegt Verboom telefonisch. ‘Bij een gewone proefperiode laat je je betalingsgegevens achter en gaat er na twee weken automatisch een abonnement in. Bij deze actie zit je nergens aan vast. Er zitten echt geen addertjes onder het gras.’

Vooruit, zo’n initiatief past ook wel bij de idealistische opzet van Cinetree. De site richt zich uitsluitend op kwaliteitsfilms ‘die langer bijblijven dan dat ze duren’. Verboom licht toe: ‘Als Netflix een warenhuis is, dan is Cinetree een boetiek. We hebben elke maand een relatief klein maar zorgvuldig samengesteld aanbod, vaak rond een actueel thema. Zo’n programma ontstaat met behulp van uiteenlopende experts, die de titels persoonlijk toelichten. Deze maand hebben we dus gekozen voor films met een hoopvol karakter, omdat we nu allemaal wel wat positiviteit kunnen gebruiken, en binnenkort gaat het bijvoorbeeld over “zorgen voor elkaar”. Daarvoor werken we samen met psychiater Dirk de Wachter.’

Hanna Verboom, oprichter van Cinetree

Commercie

Verboom, als actrice bekend van onder meer de series De Co-assistent en Feuten, richtte Cinetree in 2014 op vanuit een persoonlijke frustratie: ‘Ik had zelf een korte film gemaakt die op allerlei festivals draaide, maar daarna nergens meer te zien was. Toen ik daar een oplossing voor zocht, ontdekte ik dat er talloze goede, artistieke films waren die in Nederland nergens online werden aangeboden. Je had destijds alleen nog commercieel ingestelde vod-sites als Netflix en Videoland.’

Cinetree gaat dus duidelijk minder voor de commercie (Verboom spreekt van ‘cultureel en sociaal ondernemerschap’), maar de ambitie ligt wel hoog. Onder de noemer ‘Cinetree Originals’ verschijnen er steeds meer eigen filmproducties, er worden evenementen georganiseerd, en wat Verboom betreft worden leden steeds meer gemobiliseerd. ‘Ik geloof echt dat een goede film mensen kan motiveren om de wereld ietsje mooier te maken. Een voorbeeld: we vertoonden ooit de documentaire Young@Heart, over een bejaardenkoor, en hadden daar links bij gezet naar bejaardentehuizen waar je vrijwilligerswerk kon doen. Dat heeft toen heel mooie dingen opgeleverd.’

De hoopgevende films van Cinetree zijn te zien via cinetree.nl/samenthuis

Drie filmtips voor Cinetree

Life, Animated

Portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn tehuis te verlaten om begeleid te gaan wonen. Eerlijk (problemen worden niet ontkend) en tegelijk inspirerend portret van autisme, vol fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen. In 2017 genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.

Submarine

De 15-jarige Oliver Tate is een instant filmheld in dit komische coming of age drama. De stijl van de film volgt zijn onvoorspelbare puberbrein terwijl hij probeert zijn maagdelijkheid te verliezen en mot heeft met de buurman. Oliver’s perspectief, vol cutaways, freeze frames en zooms maakt van troosteloze Britse omgevingen wonderlijke decors. Regisseur Richard Ayoade vult ze vervolgens met excentrieke personages en originele dialogen. Muziek van Arctic Monkeys frontman Alex Turner complementeert het tot een indrukwekkende filmervaring.

Volver

Penélope Cruz wordt, tot haar chagrijn, vaak gecast omdat ze zo mooi is. Maar soms ook vanwege haar acteertalent. In Volver, bijvoorbeeld, een van de films die ze maakte met Pedro Almodóvar. De moeder van Raimunda (Cruz) is al een tijdje dood, maar ze schijnt nog rond te spoken bij een oude tante. Dan volgen een sterfgeval, een aanranding, doodslag en verdere spookverschijningen. En Raimunda maar proberen om alles glad te strijken. Dat klinkt misschien zwaar, maar Volver is bovenal een grappige, mooie, bruisende film, die Almodóvar baseerde op zijn gelukkige jeugdherinneringen. Cruz kreeg een Oscarnominatie voor haar rol.