Het beruchte proces tegen de Zeven van Chicago, eind jaren zestig – hoe zat dat ook alweer? Wie het niet weet, hoeft zich niet te generen. Aaron Sorkin (The West Wing, Molly’s Game), maker van het nieuwe rechtbankdrama The Trial of the Chicago 7, had zelf ook geen idee toen regisseur Steven Spielberg hem in 2006 vroeg er een filmscript over te schrijven. Spielberg had de zaak destijds als student op de voet gevolgd, maar Sorkin, geboren in 1961, had alles gemist.
‘Ik wilde geen nee zeggen tegen Steven,’ vertelt Sorkin in The Hollywood Reporter. ‘Dus ik zei: “Klinkt goed, ik doe mee!” Vervolgens heb ik meteen mijn vader gebeld om te vragen: “Pa, weet jij iets over een rel die plaatsvond in 1968 en een bizarre rechtszaak die daarop volgde?”’
Eerst maar een geschiedenislesje dan. In 1968 staat de wereld in brand: Martin Luther King en Bobby Kennedy worden vermoord, de Vietnamoorlog bereikt een dieptepunt, de Praagse Lente komt en gaat, en overal komen studenten en hippies in opstand tegen het gezag. In de VS laait het vuur hoog op in Chicago, waar in augustus de Democratische Conventie plaatsvindt. Activisten uit het hele land grijpen die gelegenheid aan om in de stad te komen demonstreren. Diverse clubs kondigen hun komst netjes aan, maar burgemeester Daley van Chicago weigert iedereen toestemming en geeft de politie opdracht hard op te treden. Met effect: her en der breken rellen uit, die gepaard gaan met bruut geweld. De nieuwscamera’s zitten erbovenop.
Na het aantreden van hardliner Nixon, begin 1969, besluit de staat bij wijze van statement acht organisatoren van de protesten op te pakken. Er volgt een maandenlange rechtszaak, die breed wordt uitgemeten in de pers en steeds absurder verloopt. De schaamteloos partijdige rechter ligt constant in de clinch met de activisten en hun advocaten, die hij bijna 200 keer beschuldigt van minachting van het hof. Een van de acht, Black Panther-leider Bobby Seale, zit op zeker moment zelfs dagenlang gekneveld in de rechtszaal. Uiteindelijk wordt Seales proces losgekoppeld van de rest, waardoor ‘de Acht’ voortaan ‘de Zeven’ worden genoemd.