Er is bepaald geen tekort aan boeken en films over personages die verslaafd raken, alles verkloten en dan een dramatische ontwenningskuur ondergaan. Hoe komt dat? Zou het meespelen dat afkickende verslaafden vaak worden aangemoedigd hun ervaringen van zich af te schrijven? Het is in ieder geval opvallend dat verfilmde boeken als Drugstore Cowboy, The Basketball Diaries, Permanent Midnight en The Wolf of Wall Street in wezen allemaal uit de hand gelopen therapieprojecten zijn, waarvan de kiem ooit werd gelegd in een kliniek of gevangenis.
Onlangs verschenen er weer twee nieuwe afkickfilms met een dergelijke ontstaansgeschiedenis. De eerste (die wegens de coronacrisis direct uitkwam op dvd en vod) heet A Million Little Pieces en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Amerikaan James Frey uit 2003.
Om dat boek is veel te doen geweest. Frey presenteerde het destijds als een non-fictieverslag van zijn periode in ‘rehab’, na een jeugd als verslaafde crimineel. In 2005 selecteerde een lyrische Oprah Winfrey A Million Little Pieces voor haar beroemde boekenclub, waarna er een paar miljoen exemplaren van werden verkocht. Daarna ging het mis. Een journalist ontdekte in 2006 dat Frey weliswaar in een kliniek had gezeten maar helemaal geen crimineel verleden had. De heftigste scènes in het boek zouden allemaal zijn verzonnen. Oprah haalde de auteur prompt naar de studio en pakte hem voor haar doen ongekend streng aan: ‘Ik voel me echt door je verraden, James.’ Frey onderging het als een gestraft schoolkind en gaf alles toe. De gevolgen waren niet mis: er kwamen rechtszaken, zijn uitgeverij liet hem vallen, het boek kreeg voortaan een bijsluiter.
Toen Oprah in 2011 met haar talkshow stopte, nodigde ze Frey opnieuw uit om het goed te maken, maar ze noemde het incident ‘de grootste controverse uit de 25-jarige geschiedenis van het programma’.