Riz Ahmed (1982), het Britse multitalent dat vorige maand een Oscar won met de korte film The Long Goodbye (2021), heeft in zijn carrière naar eigen zeggen behoorlijk wat discriminatie ervaren. Nu hij eindelijk de volle aandacht heeft van het grote publiek, steekt hij zijn mening hierover niet onder stoelen of banken. In een speech getiteld Muslim Representation in Film, die hij vorig jaar postte op social media, wijdt Ahmed uit over de ‘toxische wijze’ waarop filmmakers volgens hem moslims nog altijd wegzetten als slechteriken. Het is een felle aanklacht jegens zijn collega’s in de industrie, maar ook een die eindelijk van binnenuit klinkt. Want Ahmed is binnen.
Acteur en rapper Riz Ahmed is Hollywood aan het veroveren met zijn acteerprestaties en een belangrijke boodschap.
De knappe en stijlvolle Brit van Pakistaanse origine klom in ruim tien jaar naar de top, mede dankzij een tip van zijn vriend en collega-acteur Idris Elba. Ondanks de bescheiden naamsbekendheid die Ahmed in zijn thuisland had vergaard met steengoede films als Four Lions (2010), viel het aanbod van rollen in Groot-Brittannië tegen, waarop Elba hem adviseerde de sprong te wagen in Amerika. Een jaar later bemachtigde Ahmed een bijrol in de duistere film Nightcrawler (2014) naast Jake Gyllenhaal. De HBO-serie The Night Of (2016), waarin hij een moordverdachte speelt, zorgde ervoor dat hij definitief op de radar belandde van grote regisseurs. Er kwamen rollen voorbij in blockbusters als Rogue One: A Star Wars Story (2016) en Venom (2018), maar een fijnbesnaarde acteur als Ahmed komt pas echt tot z’n recht in een intense dramafilm, zoals Sound of Metal (2019). De rol van een ex-junk die als drummer zijn gehoor plots verliest, leverde hem zijn eerste Oscarnominatie op.
De tweede verzilverde hij vorige maand voor de twaalf minuten durende korte film The Long Goodbye van regisseur Aneil Karia. Deze film, waaraan hij meeschreef en waarin hij tevens de hoofdrol heeft, speelt zich af in een Engelse voorstad en begint gemoedelijk. Binnen een groot gezin worden voorbereidingen getroffen voor een Pakistaans huwelijksfeest. Halverwege de film slaat de sfeer om; er blijken in hun wijk extreemrechtse nationalisten op zoek te zijn naar migranten, waarna het noodlot toeslaat binnen het gezin. De hoofdpersoon ontsnapt en steekt aan het einde een spoken word monoloog af (die tevens te horen is op Ahmeds gelijknamige rapalbum uit 2020). Alles komt samen in de laatste minuten van deze film: de wens van Ahmeds personage om gewoon te kunnen zijn wie hij is, en zijn wil om daarvoor te vechten.
Voor wie nieuwsgierig is geworden naar deze woordkunstenaar en acteur van formaat: The Long Goodbye is nu gratis te bekijken op YouTube.