Op 5 augustus 1962 werd filmster Marilyn Monroe (echte naam Norma Jeane Mortenson) dood gevonden in haar slaapkamer. Gestorven aan een overdosis slaappillen. Althans, dat is de officiële verklaring. Want waarom was Robert Kennedy op de avond voor haar overlijden nog bij haar huis gezien? En waarom zegt haar dokter dat ze thuis gestorven is , maar zegt de ambulancebroeder dat ze levend met de ambulance meeging? Regisseur Emma Cooper (Louis Theroux: Miami Mega Jail) duikt in de Netflixdocumentaire The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes in de complottheorieën die er rondom Monroe’s dood bestaan.
Cooper werkt samen met onderzoeksjournalist Anthony Summers, die in de jaren tachtig naar eigen zeggen duizenden mensen over het leven en de dood van de actrice heeft geïnterviewd (en er een boek over schreef). Die ‘unheard tapes’ zijn zo’n 650 bandjes waarop een heleboel mensen van alles beweren en er samen met Summers op los speculeren. Monroe’s dood was tijdens deze interviews alweer veertig jaar geleden en niemand laat het achterste van zijn tong zien, ook omdat de besproken mensen al een tijd niet meer in leven zijn. Eigenlijk komen we op deze manier nergens. Er ontstaat alleen nog meer voer voor speculatie.
En het bevestigt het beeld dat Monroe echt heel ongelukkig was. Haar levensverhaal is op z’n minst triest te noemen, met al die affaires, mislukte huwelijken, een verslaving aan slaappillen en het moeten voldoen aan het imago ‘sekssymbool’. Haar neerslachtigheid is goed te horen in de opening waarin je Monroe’s stem hoort: ‘Ik wil je wat vragen. Hoe schrijf je een levensverhaal? Want de dingen die echt waar zijn, verschijnen vaak niet in de pers. Enkel de leugens.’ Op dat moment kan je bijna niets anders dan medelijden voor haar voelen.
Maar The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes voegt verder helaas niet heel veel nieuws toe. Dat neemt niet weg dat het geen onaardige opsomming is van alle geruchten die er rondgaan. Waarom brengt Netflix dan zestig jaar na dato nog een documentaire over de blonde actrice uit? Niet geheel toevallig brengt de streamingdienst ergens dit jaar nog Blonde uit, een fictief verhaal over Marilyn Monroe met Ana de Armas in de hoofdrol. Zou dat iets met elkaar te maken kunnen hebben? Misschien. Maar dat is speculatie.