De vervloekte samoerai Manji doolt doelloos rond als hij wordt ingehuurd door de wraaklustige tiener Rin. Haar grote wens: het één voor één afslachten van de moordenaars van haar ouders. En de onsterfelijke Manji dient haar daarbij te helpen. Bloederige en energieke zwaardvechtfilm, gebaseerd op een immens populaire manga. Niet zo goed en geestig als Miike’s 13 Assassins (2010), maar de Japanse veelfilmer en genremeester strooit in zijn 100ste (!) film weer lustig met inventieve actiescènes. En tussen alle bloedfonteinen door is zowaar nog ruimte voor enkele emotionele momenten.
VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder de honderdste film van Takashi Miike en een prijswinnende oorlogsdocumentaire.
The Good Lie
'De verloren jongens van Soedan' worden ze wel genoemd: de wezen uit het langdurig door burgeroorlog geteisterde Noord-Afrikaanse land. In dit op ware gebeurtenissen gebaseerde drama arriveren drie ouderloze jongemannen in Amerika, waar arbeidsbemiddelaar Carrie (Reese Witherspoon met donker haar) ze op sleeptouw neemt naar een nieuw bestaan. Komische situaties doen zich natuurlijk voor, maar deze feelgood-film staat ook veelvuldig stil bij sombermakende flashbacks van geweld en trauma. Warme film, grotendeels door de toegewijde acteurs, van wie Duany en Jal zelf een pijnlijke jeugd in Soedan hadden.
The Polka King
De Poolse immigrant Jan Lewan is de ongekroonde polka-koning van Pennsylvania. Financieel wil het echter nog niet echt vlotten, tot hij op het lumineuze idee komt om zijn stokoude fans te vragen om hun pensioen in zijn polka-imperium te investeren. Het piramidespel dat daaruit voortrolt zal uiteindelijk zijn ondergang betekenen. Lekker vet aangezette komedie met in de hoofdrol een schmierende Jack Black, die van Jan een onnozele en hardwerkende goedzak maakt die eigenlijk het beste met iedereen voorheeft. Gebaseerd op de documentaire The Man Who Would Be Polka King.
Restrepo
De Amerikaanse journalist Sebastian Junger en de Britse fotograaf Tim Hetherington documenteerden vanaf mei 2007 een lang jaar het leven van Amerikaanse soldaten in ‘de dodelijkste vallei van Afghanistan'. De indrukwekkende beelden die ze daar schoten – veel langdurige schotenwisselingen, maar de vijand is nooit te zien – combineerden ze later met een serie interviews na terugkomst in Amerika, resulterend in een inzichtelijke en apolitieke documentaire. Winnaar van de Grand Jury Prize in Sundance en genomineerd voor een Oscar. Coregisseur Hetherington kwam in 2011 om het leven bij een mortieraanval in Libië.
Where to Invade Next
Alle stokpaardjes van de geëngageerde documentairemaker Michael Moore (Bowling for Columbine) komen samen in Where to Invade Next, waarin Moore Europese landen binnenvalt op zoek naar oplossingen voor de sociale problemen van Amerika. Hij gaat onder meer naar Italië, Frankrijk, Portugal, Duitsland en IJsland (niet naar 'gidsland Nederland'!) om meer te horen over zelfbestuur van arbeiders, gratis gezondheidszorg en de aanpak van drugs. Vaak amusant en verontrustend, maar soms ook, vooral wanneer Moore zelf in beeld komt, tenenkrommend simpel.
Nooit meer onze Netflix-tips missen?
Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.
Meer film- en serietips voor Netflix
Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.