Vergeet even de filmversie uit 2004, met in de hoofdrol(len) Jim Carrey – zelfs als je hem leuk vond. Deze nieuwe Lemony Snicket-serie, net zo goed gebaseerd op de populaire (kinder)boeken, pakt het allemaal nog net wat ambitieuzer aan. Alsof je een achtdelige Wes Anderson-film instapt, met allerlei fantasierijke, excentrieke en vooral donker-komische figuren en decors. Of een nog duistere versie van Pushing Daisies. Complimenten daarom niet alleen aan de drie kindacteurs en Neil Patrick Harris, die Graaf Olaf speelt en waarop je altijd wel kunt vertrouwen, maar vooral ook aan verteller Patrick Warburton, die de serie continu van toepasselijk droog en tragisch commentaar voorziet.
Ook in 2017 overstelpt Netflix ons met een hele reeks nieuwe series, zelfgemaakt en aangekocht. Daarom vanaf nu op VPRO Cinema – op onregelmatige tijden, maar nooit zonder doel – een blik serietips. Met dit keer, ter ere van de release van een nieuwe Lemony Snicket-show (te zien vanaf 13 januari), vijf fantastische aanraders.
Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events
Dirk Gently’s Holistic Detective Agency
Soms zeg je met een naam genoeg – en nee, dan bedoelen we niet Dirk Gently, maar Douglas Adams. De man achter The Hitchhikers Guide to the Galaxy, in zo’n beetje alle vormen (boek, film, theater, radio- en tv-serie, enz.) onwijs populair en zeer grappig, bedacht ook Dirk Gently: een privédetective met een steekje (of dertig) los. Deze achtdelige BBC-bewerking trekt de lijn door met een wonderlijke serie waarin geen rode draad te bekennen valt, maar wel alles met elkaar samenhangt.
Once Upon a Time
Sprookjesachtiger dan deze serie wordt het (bijna) niet. (Melo)dramatischer ook niet. De premisse – ouderwetse sprookjesfiguren in de moderne wereld – heeft tot nu toe al genoeg materiaal opgeleverd voor zes seizoenen van ieder 22 (!) afleveringen. Een serie die bedrieglijk makkelijk wegkijkt, verslavend zonder pretenties. Vooral geschikt voor de iets oudere Disneyliefhebber die het inmiddels een tikkeltje rauwer wilt, zonder dat het ooit echt te eng wordt. Sinds kort ook met de heldinnen uit Brave en Frozen, maar dus niet voor die leeftijdscategorie.
Jane the Virgin
Net zo’n makkelijke wegkijker is Jane the Virgin: een modern Amerikaans soapsprookje dat is gebaseerd op een Venezolaanse telenovela. En dan weet je wel wat je krijgt: hysterische personages en ontwikkelingen, van een maagd die per ongeluk kunstmatig wordt geïnsemineerd tot aan ontvoeringen, affaires (bijna-)doodervaringen en allerlei soorten twists. Alleen een giftige appel ontbreekt.
De sprookjes van Grimm
Oké, helemaal serieus bedoelen we deze tip niet. Maar, jeetje, wat is dit toch een genot om te zien – wanneer je in een melige bui bent of onder invloed van het een of ander. Een reeks klassieke sprookjes, van de kikkerkoning tot aan Repelsteeltje en Koning Lijsterbaard, van Duitse hand, in het Nederlands nagesynchroniseerd en ruim tien jaar oud. De Netflix-samenvatting – ‘deze productie van de beroemde Duitse sprookjes van de gebroeders Grimm komt uit het land waaruit ze afkomstig zijn’ – zegt niets en tegelijkertijd meer dan genoeg.