Battle Creek
Midseason noemen ze het in Amerika. In maart en april stroomt de televisie vol met allerlei nieuw (en oud) materiaal. Deze week startten twee nieuwe politieseries én twee nieuwe (post-)apocalyptische komedies. Voor volgend jaar hoop ik op een combinatie van de twee, maar voor nu een verzamelcolumn.
'Not all cops are buddies' is de officiële slogan van Battle Creek, maar de laatste tijd is er in de media veel meer interesse geweest voor die andere slagzin: 'Van de makers van House en Breaking Bad' (David Shore en Vince Gilligan, voor de duidelijkheid). Terecht ook, want bij zo'n aankondiging gaan de hersens gelijk kraken: twee van de meer innovatieve showrunners uit de seriebusiness die samenwerken, wat levert dat op ? Vooralsnog een vrij doorsnee twee-totaal-verschillende-agenten-worden-buddy's- en-lossen-elke-week-een-zaak-op-drama (een veel vaker voorkomend genre dan het lijkt). Hadden we toch meer op die eerste zin moeten letten.
The Last Man On Earth
Petje af voor Will Forte. Hij speelt de laatste man op aarde in de gelijknamige sitcom en in de eerste twintig minuten moet hij het ook daadwerkelijk alleen doen, als ware hij een moderne Tom Hanks (Cast Away). Het verhaal: het is 2020 en een of ander virus heeft een jaar eerder de hele mensheid uitgeroeid, behalve loser Phil. Moeiteloos neemt hij je mee in zijn leven als compleet verwilderde nietsnut, die zijn mond afveegt met de grondwet (een souvenir uit Washington) en poept in een zwembad. Klinkt plat, maar is fris en grappig. Tel daarbij op de neurotische Kirsten Schaal (de laatste vrouw op aarde) en je hebt een komedie die het volgen waard lijkt.
Kimmie Schmidt
In
apocalyptische sferen blijven we dankzij The Unbreakable Kimmy Schmidt; op het
moment dat je dit leest (nu dus!) beschikbaar op Netflix. Een komedie van de
hand van Tina Fey (hé, waar kennen we die
ook alweer van?) met Ellie Kemper (van onder andere The Office en
Bridesmaids), die ontsnapt aan een geïsoleerde 'doomsday cult' voor een nieuw
leven in de grote stad New York. De trailer is veelbelovend en Kemper is zoals
in alles een schat. Oorspronkelijk bedoeld voor NBC, maar die zender verkocht
de show – nota bene na productie – door aan Netflix. TIME noemt het 'must stream
' en daaraan geef ik graag gehoor. Ongetwijfeld hierover later meer.
Cyber
En dan moeten we deze week ook nog even
stilstaan bij het nieuwste lid van de CSI-stal: CSI Cyber. Ja. Echt. De
kersverse Oscarwinnares Patricia Arquette speelt een FBI-agente gespecialiseerd
in digitale misdaad én gedragspsychologie. Ze wordt bijgestaan door James Van
Der Beek als games spelende actieheld, die wel altijd herinneringen op zal
blijven roepen aan
Dawson 's Creek.
Het team bestaat verder uit Charley Koontz (' Fat Neil') als brutale hackersidekick en Bow Wow als ex-criminele hacker ( andersom was tenslotte veel te interessant geweest). O ja, en Hayley Kiyoko is social media-specialist. Ik zou er wat grappen over kunnen schrijven, maar zijn de woorden Cyber, Dawson en Bow Wow (!) niet genoeg? Sterkte, Patricia.
Leestip: Plek en tijd was er niet voor American Crime (gister gestart bij ABC), maar bij The Atlantic gelukkig wel. Daar gaan ze ook uitgebreid in op Kimmy Schmidt én hebben ze een artikel met de fantastische, fascinerende titel ' What I Learned Trying to Write a Muslim-American Cop Show for HBO'.