‘You wanna be where you can see our troubles are all the same. You wanna be
where everybody knows your
name.’ De toeristen die de Cheers Bar in Boston in lopen, kirren al van
geluk bij de eerste tonen van het beroemde openingsdeuntje. Hier, bij de deur
van wat vroeger de Bull & Finch Pub heette, staat ‘Where Everybody Knows Your
Name’ op repeat. Gezellig.
Binnen is het, op een doordeweekse avond
nota bene, al gigantisch druk. Dat de kleine, smalle, krappe bar (oftewel: de
Bull & Finch) in de verste verte niet lijkt op de televisiebar, lijkt hier
niemand te deren. Ze zijn zo overweldigd door de locatie – ‘Oh my god, we’re
actually leaving Cheers,’ ratelt een jongen op weg naar de uitgang – dat ze
amper door lijken te hebben dat er boven ook nog een ruimte is. Achter de gift
shop, met allerhande merchandise (shirts, mokken, dvd’s, petten, enzovoort),
vind ik een trappetje naar de ‘set bar’, waar het café uit de serie liefkozend
is nagemaakt. Wie dat wil kan zelfs gaan zitten op ‘Norms plek’.
Seriecolumnist Nick Boers, alias De Comakijker, bezoekt deze zomer de locaties van diverse legendarische tv-series aan de Amerikaanse oostkust. In de laatste aflevering: Boston, thuisstad van het oergezellige café uit de sitcom Cheers.
‘Wat kan ik voor je inschenken?’ Ik zit voor de tap, de enige plek die nog vrij
is, want ik blijk natuurlijk niet de enige toerist die voorbij de souvenirshop
heeft gekeken. Hier aan de bar en eromheen zit werkelijk van alles wat: van
oudere echtparen tot overgetatoeëerde beach bodies, die zo van de Jersey Shore
lijken te komen, tot mensen in Red Sox-tenues. Allemaal fans van een sitcom die
al jaren van de buis is. ‘Ik snap het ook niet altijd,’ geeft de barman tussen
neus en lippen door toe. Naast me komt een Spaans stel zitten dat geen woord
Engels spreekt, maar wel precies weet waar we zijn. ‘Cheers!’
Mijn
biertje (een lokale Fisherman’s Brew) is ondertussen geschonken in een
authentiek Cheers-glas, dat ik voor een extra zeven dollar mee naar huis mag
nemen. Ik bedank. Maar als ik trek heb, kan ik misschien nog wel één van ‘Sam’s
starters’ bestellen of ‘Woody’s garden greens’. Om nog maar te zwijgen over de ‘
Norm burger’. De drang om uit elke Cheers-fan een munt te slaan is dusdanig
doorgeslagen dat er verderop in Boston, op het plein van Faneuil Hall, nog een
dependance is opgezet. Daar is een replica van de bar verbonden aan een terras.
Veel verder van de gezellige sfeer die de serie zo beroemd maakte, kun je niet
komen.
Of ze nog vaste klanten hebben? Nee, dat denkt pub manager Brian
niet. ‘De meeste mensen doen één biertje en vertrekken dan weer. Sommigen maken
buiten alleen een foto.’ Het deert de zaak niet. Integendeel: het overgrote deel
van de omzet wordt uit deze zomermaanden gehaald. ‘Je kunt niet meer naar
Boston komen zonder hier binnen te stappen. Everybody knows Cheers.’ Tien jaar
geleden hebben ze de naam officieel veranderd.
Dat daarmee het
karakter van de ouderwetse pub verloren is gegaan, is jammer, maar het is niet
anders. Brian haalt zijn schouders op, wat kan hij er nog van zeggen? De laatste
aflevering van Cheers werd uitgezonden in 1993 – feestelijk gevierd door de
hele cast in de Bull & Finch, zo valt nog te lezen op een ouderwets prikbord vol
krantenartikelen. Dat is ruim twintig jaar geleden. Toch blijven ze van over de
hele wereld komen. Misschien komt het door de continue herhalingen, of het feit
dat de serie tegenwoordig ook op Netflix staat. Business is in ieder geval
booming. En de serie zelf? Ja, natuurlijk had Brian een paar afleveringen
gekeken voordat hij aan deze baan begon. ‘Het blijft een classic.’
Lees hier eerdere delen uit deze serie.