De openingsscène van het eerste seizoen van de gelauwerde Amerikaanse serie The Handmaid’s Tale (2017) is er eentje die de maag doet samentrekken. In schokkerige beelden volgen we drie figuren in een auto, op de vlucht voor iets beestachtigs. Iets dat alles dreigt te verslinden. Vader Luke maakt haast achter het stuur, moeder June neemt op de achterbank hun dochtertje onder haar vleugels. ‘Het komt goed,' belooft ze haar kind, maar ondertussen woedt er een oorlog in haar, meesterlijk invoelbaar gemaakt door Golden Globe-winnares Elizabeth Moss (Mad Men, Top of the Lake). Als kijker weet je direct: dit komt helemáál niet goed.
Dat de totalitaire samenleving het monster is waar dit gezin aan probeert te ontsnappen, blijkt pas veel later in deze eerste, zenuwslopende aflevering. The Handmaid’s Tale is de eerste serie van een streamingdienst die bekroond werd met zowel de Emmy Award als de Golden Globe voor beste dramaserie.
Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Margaret Atwood en speelt zich af in een dystopische nabije toekomst waarin het geboortecijfer door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging drastisch is gedaald. Na een gewelddadige burgeroorlog grijpt een regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht. De VS wordt nu geleid door een mannelijke elite en de weinige vruchtbare vrouwen worden gedwongen handmaids (dienstmaagden) te worden. Hun uniform: een rood gewaad en witte kap − inspiratie voor de kleding haalde kostuumontwerpster Ane Crabtree uit de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Hun voornaamste taak: het baren van kinderen, zoals in het Bijbelse verhaal van Rachel en haar dienstmaagd Bilha.
Ook June wordt na haar arrestatie gedwongen een opleiding tot handmaid te volgen. Ze wordt, moederziel alleen, geplaatst bij het gezin van de machtige Commander Fred Waterford en zijn onvruchtbare echtgenote. Vanaf dat moment mag ze alleen naar de naam Offred luisteren, ze is nu eigendom van Fred. In de hoop haar dochter ooit nog terug te zien, probeert ze zich zo goed mogelijk aan de strenge regels van het regime te houden. En dat blijkt een ware nachtmerrie.