Aan het slot van de eerste aflevering van de zesdelige serie Years and Years barst er een nucleaire oorlog uit tussen Amerika en China. Groot-Brittannië heeft de pech daar precies tussen gevangen te zitten. Wie nu denkt dat de nieuw BBC One-reeks een grootse geopolitieke thriller is, heeft het mis. Want de hoofdpersonen zijn geen staatslieden of andere machtshebbers, maar leden van een doodgewone Britse familie: de familie Lyon uit Manchester.
In Years and Years zien we hoe zij van 2019 tot 2034 meedeinen op de realistisch-satirische golven van de toekomst. Een toekomst waarin Donald Trump wordt herkozen, robots de liefde bedrijven, mensen hun geest kunnen uploaden in de digitale ‘cloud’ en de naweeën van Brexit worden gevoeld. En ook een toekomst waarin een extreemrechtse populistische partij, onder leiding van Vivienne Rook (een fantastische rol van Emma Thompson), aan populariteit wint.
Hoe overleven doodgewone mensen in de toekomst? De ambitieuze BBC-serie Years and Years blikt satirisch vooruit op een tweede termijn van Trump.
De door Russell T. Davis (Doctor Who, Queer as Folk) geschreven mozaïekserie doorloopt een steeds meer versnellend tijdspad en verweeft de persoonlijke levens van vier broers en zussen, hun nakomelingen en grootmoeder Muriel (Anne Reid) met elkaar. Broer Stephen is financieel adviseur en een liefhebbende familieman, broer Daniel is een huisbaas die in de eerste aflevering trouwt met Ralph – iets waar hij al snel spijt van heeft. Zus Rosie is een vrolijke alleenstaande moeder in een rolstoel. En zus Edith is een politiek activist. ‘In wat voor een wereld leven we? Als het nu al zo slecht gaat, hoe zal het dan zijn voor jou?’, wordt hardop aan het pasgeboren neefje Lincoln gevraagd. Years & Years laat zien dat de toekomst soms zo griezelig is als een aflevering van Black Mirror, dan weer zo hartverwarmend als Love Actually – met de diepgang van een comedy van Mike Leigh.
Producent en scenarist Russell T. Davis zou het scenario van de dystopische satire al langer in zijn hoofd hebben, maar aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen in november 2016 werd het daadwerkelijk opschrijven én uitvoeren ervan ineens acuut. Vlak voordat Donald Trump tot president verkozen zou worden, stuurde Davies een e-mail aan Piers Wengler, hoofd drama van de BBC: ‘Als hij morgen aan de macht komt, moet ik dit nú opschrijven.’