Sinds de inval op 24 februari van het Russische leger in Oekraïne gaat alle aandacht uit naar de oorlog in deze voormalige Sovjetrepubliek. Wat weten we eigenlijk over Oekraïne en waarom wil Poetin Oekraïne (weer) bij Rusland inlijven?

Navalny

documentaire

In de documentaire ‘Navalny’ volgen we het herstel van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, nadat hij in 2020 een vergiftiging met zenuwgas had overleefd. ‘Kom op, Daniel, nee,’ zegt Aleksej Navalny ongeduldig in de camera, terwijl hij tegenover regisseur Daniel Roher zit. ‘Maak je een documentaire voor het geval ik overlijd? Laat dat dan een vervolg zijn op deze. Dit is een thriller. Als ik doodga, dan mag je een saai in memoriam in elkaar draaien.’

In Navalny – die eind januari 2022 op het Sundance Film Festival debuteerde en daar zowel de publieksprijs als de Festival Favorite Award in de wacht sleepte – wordt de periode vlak na die vergiftiging vastgelegd. Regisseur Roher volgt het maandenlange herstel van de sympathieke, energieke hoofdpersoon tot aan zijn terugkeer naar Rusland in januari 2021. Aan de hand van archiefbeelden en video-opnamen van Navalny’s anticorruptieorganisatie Fond Borby S Korruptsiyey en zijn familie schetst Roher de opkomst van president Vladimir Poetins grootste nog levende rivaal.

VPRO Tegenlicht

documentaire

In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de juiste informatie van levensbelang. In tijden waarin nepnieuws en desinformatie welig tieren, is verwarring zaaien een machtig wapen geworden. Rusland lijkt een meester te zijn in het strategisch inzetten van desinformatie. Russische trollen produceren voortdurend hele en halve onwaarheden in de vorm van nepnieuws dat verschijnt op sociale media en nieuwssites met als doel het uit elkaar spelen van bevolkingsgroepen en bondgenoten.

De Baltische staten worden al jaren bestookt met desinformatie vanuit Rusland en zijn inmiddels gewend aan deze informatieoorlog. Litouwen loopt voorop in de strijd tegen desinformatie dankzij een speciale afdeling van het Litouwse leger die 24 uur per dag de media monitort op nepnieuws. Daarnaast kent het land de online ‘elfen’, een vrijwilligersleger van trollenbestrijders.

VPRO Tegenlicht maakte twee jaar geleden al de uitzending ‘Aan het front van de informatieoorlog’ waarin deze elfen werden gevolgd. Na de Russische opmars in Oekraïne keert Tegenlicht in de uitzending van vanavond terug naar Vilnius waar de strijd tegen deze desinformatie nog heviger uitgevochten wordt dan destijds en onderzoekt hoe je het succesvolst vecht tegen desinformatie en leugens.

Winter on Fire

documentaire

Tijdens de koude wintermaanden van 2013-2014 kwam het Oekraïense volk in opstand en eiste het aftreden van president Viktor Janoekovytsj. Filmmaker Evgeny Afineevsky waagde zich, gewapend met een camera, gedurende deze turbulente periode midden in de massale demonstraties op het Maidan-plein in Kiev. Al in de openingsminuten vertelt een jongeman lachend over hoe hij een lijk versleepte, en dat niets hem meer verrast. Kort daarna wordt er buiten beeld een demonstrant neergeschoten. ‘Het is gebeurd. Hij is dood'. Afineevsky schetst weliswaar geen veelzijdig of compleet beeld van de opstand, maar plaatst de kijker wel op indrukwekkende wijze naast de demonstranten. Genomineerd voor een Oscar en bekroond met de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Toronto.

Grensland

documentaireserie

Over een aantal grensstaten van Rusland maakte Jelle Brandt Corstius in 2016 de reisserie Grensland, waarvan de afleveringen ‘Het wilde oosten’ en ‘Broedervolk’ zich afspeelden in Oekraïne, waar toen al twee jaar een door Rusland aangestichte burgeroorlog aan de gang was. In ‘Het wilde oosten’ was hij aan het front van de pro-Russische separatistische gebieden die zichzelf zouden uitroepen tot de ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk waar toen al meer dan zesduizend doden waren gevallen. Wie waren die Russische rebellen nou?

In de aflevering ‘Broedervolk’ stelt Jelle vast hoe de oorlog in het oosten in de rest van het land juist tot een groter nationaal bewustzijn leidt en vertellen Oekraïners over de onderdrukking in de Sovjettijd.

Russland – Geknebelte Freiheit

documentaire

In Rusland zijn bij demonstraties tegen de invasieoorlog in Oekraïne al duizenden mensen opgepakt. De vraag rijst wat er met hen gebeurt en of blijvend massaal protest of openlijk verzet van de bevolking, als gevolg van verslechterende leefomstandigheden of het aantal in de oorlog gesneuvelde soldaten, Poetin ertoe zou kunnen bewegen de vermoedelijk steeds impopulairder wordende oorlog te beëindigen. Voorheen bleef de oppositie tegen Poetin beperkt tot enkelingen – politicus Aleksej Navalny is de bekendste. In de documentaire Russland – Geknebelte Freiheit (2022, regie Stéphane Bentura) worden vier oppositionele jonge Russen een jaar lang gevolgd. Wat streven ze na, hoeveel gelijkgezinden zijn er en welke gevaren – gevangenis of verbanning – nemen ze voor lief, en hoe zien zij Ruslands toekomst met een president die in het verleden lijkt te leven?

Lebedev: Lord of Siberia

podcast

‘Dit is geen sitcom of satire, maar de normaalste zaak van de wereld in Groot-Brittannië.’ Deze aflevering van de onderzoeksjournalistieke podcast The Slow Newscast draait om het absurde verhaal van Evgeny Lebedev, een Russische miljardairszoon die het uiteindelijk schopte tot lid van het Britse Hogerhuis. Lebedev is een zoon van een voormalig KGB-agent, die later een steenrijke bankier werd. Door zijn goedgevulde portemonnee wist de flamboyante oligarch schrikbarend eenvoudig door te dringen tot in de hoogste kringen van het Britse establishment. De podcast laat op knappe wijze zien hoe diep de Londense elite en de Russische oligarchie met elkaar vervlochten zijn. Een verbijsterend verhaal dat behoorlijk cynisch stemt, zeker met de harde woorden over strenge sancties richting oligarchen nog vers in het geheugen. House of Cards en Succession zijn er niets bij. 

Putin’s Endgame: A Conversation With Fiona Hill

podcast

Wat is het eindspel van Vladimir Poetin? Veel experts tasten in het duister, maar Rusland-expert Fiona Hill heeft wel een idee. In haar ogen ziet Poetin zichzelf als ‘Vladimir de Grote’, iemand die naar eigen zeggen thuishoort tussen historische figuren als Catharina en Peter de Grote. Hill werkte als buitenlandadviseur voor liefst drie Amerikaanse presidenten, en wordt alom geprezen om haar kennis over Rusland én Poetin. In deze voortreffelijke aflevering van The Daily spreekt ze met politiek analist Ezra Klein onder meer over de angst van Poetin voor westerse regime change, Poetins plek in de geschiedenis én de strategie van de Oekraïense president Zelensky. De boodschap die uiteindelijk vooral blijft hangen: ‘Vladimir de Grote’ kan én mag niet verliezen. Of het optimistisch stemt, is de vraag, maar zelden werd Poetins bovenkamer zó inzichtelijk gemaakt. 

OVT

podcast

Op ‘Nepnieuws’ over Oekraïne staat in Rusland voortaan vijftien jaar cel. De aan het Kremlin horige media scheppen geheel eigen feiten rond de invasie. Michel Krielaars en Kristina Petrasova (FreeRussia.nl) over pr-strateeg Vladislav Soerkov # Duitsland onder bondskanselier Scholz breekt met naoorlogs pacifisme: 100 miljard naar defensie. Historicus Hanco Jürgens over deze historische ommekeer # Een eindeloos legerkonvooi op weg naar Kiev, in afwachting van grootschalige belegering. Militair historicus Serge Blom over oorlogsvoering in stedelijk gebied # Poetin dreigt met kernwapens en neemt in Oekraïne kerncentrales in. Paul van Hooft (Centrum voor Strategische Studies) over onze angst voor een nucleaire eindtijd # Blijft Rusland gas en olie leveren aan Europa? Slavist en journalist Wendelmoet Boersema, auteur van Gronings goud, over onze zelfverkozen afhankelijkheid van Rusland.

Nooit meer slapen

podcast

Pieter van Wielen spreekt Michel Krielaars, historicus, schrijver, oud-correspondent in Moskou, en chef Boeken bij NRC Handelsblad. In dit breed uitwaaierende gesprek op de tweede dag van de oorlog in Oekraïne komt alles wat er toedoet aan bod. De Sovjetgeschiedenis wordt in vogelvlucht doorgenomen, het gaat over de KGB-achtergrond en drijfveren van Poetin, de kleine kliek van kleptocraten waarmee hij zich omringt en die in Rusland de dienst uitmaakt, het verschil in motivatie tussen Russische en Oekraïense soldaten, de chefs van de SFB en Veiligheidsraad die als enigen niet voor Poetin sidderen, het langdurige isolement waarin de voor corona beduchte president leeft, en op welke geselecteerde informatie hij vertrouwt. Krielaars vertelt ook eigen ervaringen en zijn fascinatie voor Rusland en de Russen.

Ze kwam uit Marioepol

Natascha Wodin

Bijna hadden de pro-Russische separatisten in 2014 Marioepol ingenomen en had Poetin (toen al) zijn corridor naar de Krim en Odessa gehad. De voortdurende sluimeroorlog in oostelijk Oekraïne was de zoveelste rampspoed die de voormalige Sovjetrepubliek sinds het begin van de vorige eeuw heeft getroffen, zo blijkt uit Ze kwam uit Marioepol. Natascha Wodin (1945), dochter van in nazi-Duitsland als slaven tewerkgestelde ‘Ostarbeiter’, heeft haar Italiaans-Oekraïens-Russische familiegeschiedenis uitgeplozen en als een detective te boek gesteld, geholpen door digitale spoorzoeker Konstantin en de vondst van nagelaten herinneringen van een tante. Door toedoen van Hilter en Stalin zijn miljoenen Oekraïners omgekomen. In dit ontstellende en verpletterende relaas komt alle door communisme en nazisme aangerichte gruwelijke ellende voorbij, tot aan de zelfmoord van Wodins moeder.

Alles voor het moederland

Michel Krielaars

Onder welke beklemmende zo niet gekmakende omstandigheden de uit Oekraïne afkomstige Isaak Babel en Vasili Grossman zich tijdens de Stalinterreur moeten handhaven lees je in Alles voor het moederland (Atlas Contact) van Michel Krielaars.

Het maakt hun verhalen, romans en brieven nog indrukwekkender. Beide Russisch-Joodse schrijvers, aanvankelijk gelovige socialisten en vooral populair vanwege hun eerlijke oorlogsverslaggeving, konden zich enige kritiek op het Sovjetsysteem veroorloven, maar kropen tijdens de Grote Terreur door het oog van de naald. Krielaars trekt op locatie hun beider levensloop na. Dat Grossman het overleefde is een wonder. Alleen al de ongelofelijke voorgeschiedenis van de postume publicatie in het Westen van zijn Nobelprijswaardige magnum opus Leven en lot maakt het boek de moeite waard.

De toekomst die nooit kwam

Marc Jansen

Twee wereldoorlogen, twee revoluties, burgeroorlog, krankzinnige sociale experimenten en grootschalige terreur tegen burgers. Ofwel: vijftig miljoenen doden in veertig jaar. Rusland gaat gebukt onder een loden historische last, en dat blijft zo omdat het dit onzalige verleden liever verdringt dan onder ogen ziet. ‘De dag van vandaag heeft niet afgerekend met de dag van gisteren,’ zei Joeri Afanasjev van de inmiddels verboden organisatie Memorial.

Ja, slachtoffers worden inmiddels herdacht, de terreur wordt verworpen, maar de daders gaan vrijuit. Poetin rehabiliteerde Stalin als een effectief manager, maar heeft ook tsaar Nicolaas heiligverklaard. Met deze spagaat construeert Poetin weer een glorieus verleden. Ruslands worsteling met zijn onzalige 20ste eeuw wordt door Marc Jansen helder, beknopt en inzichtelijk beschreven in De toekomst die nooit kwam.

Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne

Marc Jansen

Oekraïne betekent letterlijk vertaald ‘grensland’, en grensgebied werd in het verleden vaak wordt betwist door grote mogendheden, in dit geval Polen, Rusland, het Habsburgse Rijk, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Zodoende werd Oekraïne pas in 1991 na het uiteenvallen van de USSR een zelfstandige republiek. Historicus Marc Jansen, die in Moskou heeft gewoond, de Sovjet-Unie heeft doorkruist en als OVSE-waarnemer aanwezig was bij verkiezingen, onder andere in Oekraïne, publiceerde in 2014 als eerste een geschiedenis van Oekraïne: Grensland. Jansen beschrijft de ontstaansgeschiedenis, de rol van de Tataren en Kozakken, de wording van de Oekraïense natie en de jongste geschiedenis. Wie oorsprong en lange toedracht van de huidige oorlog beter wil begrijpen, leze dit boek. De zesde druk verschijnt een dezer dagen.

Aleksandra

Lisa Weeda

Aleksandra, romandebuut van de Nederlands-Oekraïense Lisa Weeda, is een onzalige familiegeschiedenis die de hele vorige eeuw in het geteisterde ‘grensland’ Oekraïne beslaat en na de annexatie van de Krim tot op de dag van vandaag voortduurt in de door pro-Russische separatisten ontketende burgeroorlog. Weeda arriveert in 2014 in de 'volksrepubliek’ Loehansk, op zoek naar de geboorteplaats van haar oma Aleksandra, waarna een familieverhaal begint dat met epische dialogen naar het heden wordt gehaald: de hongerterreur onder Stalin, de deportatie van de Krim-Tataren naar Oezbekistan en die van oma naar nazi-Duitsland, waar ze werd tewerkgesteld in de oorlogsindustrie. Samen met overgrootvader Nikolaj en Aleksandra wordt gezocht naar oom Kolja die tijdens de huidige burgeroorlog is vermoord.