Het liefdevolle 'Searchers' van Pacho Velez draait om de online datingavonturen van New Yorkers. Jong, oud, wit, zwart, homo, hetero, man, vrouw of anders.

Een jongen en meisje liggen op een bed. Austin, de jongen, is op zoek naar een date om misschien vanavond nog mee af te spreken. ‘Into?’ typt een van zijn matches op de homo-ontmoetings-app Grindr. Oftewel: waar ben je voor in? ‘Dat is echt mijn minst favoriete vraag,’ zucht Austin. Ze hebben elkaar nog niet eens ontmoet en het gaat al over seks. Hij besluit te antwoorden met: ‘Very open-minded. You?’

Als er iets in het nieuwe millennium radicaal is veranderd is, dan is het de manier waarop we verkeren. We ontmoeten onze gegadigden niet meer op dansles of in de club, maar op TinderBumble, OKCupid, Grindr of Happn. Er is een heel woud aan dating-apps met voor ieder wat wils. Toch levert de snoepwinkel aan singles maar heel weinig mensen een relatie op. Liefde
en seks zijn toegankelijker geworden, laagdrempeliger, maar niet per se duurzamer. Wel is een nieuwe subcultuur ontstaan, voorzien van nieuwe gebruiken, omgangsvormen en vocabulaire.

We ontmoeten onze gegadigden niet meer op dansles of in de club, maar op Tinder, BumbleOKCupidGrindr of Happn

Regisseur Pacho Velez brak in 2014 door met Manakamana, waarin hij mensen (en geiten) volgt in een kabelbaan op een Nepalese berg, op weg naar een beroemde tempel. 

In Searchers kiest hij voor eenzelfde, antropologische benadering. Door inventief gebruik van een autocue voor de camera met daarop de app geprojecteerd, worden singles – in allerlei soorten en maten – gefilmd vanuit het scherm waar ze naar staren of hun profiel invullen. Openhartig beargumenteren ze hun keuzes. Want waarom wijs je iemand af op basis van een foto of wat regels tekst? Te jong, te oud, saai, of niet bijzonder genoeg? Ze spreken vrijelijk over hun ervaringen met online daten. De kijker spiekt mee met de daters en krijgt een sneak peek in hun leven.

Tussendoor serveert Velez sfeervolle beelden van de stad New York in coronatijd, met verliefde stelletjes. Alsof hij zeggen wil: kijk, dat zoeken we. Velez komt ook zelf aan bod. Samen met zijn moeder filosofeert hij over zijn droom van een gezin en waarom hij nog single is. En ook hij vult voor zijn eigen camera een datingprofiel in. 

Een documentaire over de nieuwe datingcultuur klinkt misschien uitgekauwd – er wordt al zoveel over gepraat en geschreven. Maar Searchers oordeelt nergens en moraliseert niet. De film geeft een vooral liefdevol inkijkje in de New Yorkse online datingwereld.