Hier vind je een overzicht van alle gerelateerde programma's op televisie, radio en online.

Televisie

Holland Festival (VPRO)
NPO 2, zondag 12 en 19 juni, 19.25-20.05 uur

Presentator Nadia Moussaid doet voor de vpro verslag van het Holland Festival. Ze gaat onder meer in gesprek met zangeres en Grammy Award-winnares Angélique Kidjo over haar openingsvoorstelling Mother Nature. Highlights van hedendaagse dans, toneel en opera worden afgewisseld met wonderschoon archiefmateriaal in het kader van 75 jaar Holland Festival.

Erwin Olaf eert Hans van Manen (VPRO)
NPO 2, zondag 5 juni, 22.25 (eerste aflevering); de afleveringen 2 t/m 5 zijn te zien op: zondag 12, 19 en 26 juni en zondag 3 juli om 22.00 uur

Op 11 juli 2022 wordt Hans van Manen 90 jaar. Ter gelegenheid daarvan maakte Erwin Olaf een serie foto’s geïnspireerd op diens werk. In vijf minidocu’s van twaalf minuten is the making of te volgen. Samen met de dansers van het Nationale Ballet dook Erwin Olaf de studio in; met de coaching van Hans van Manen maakte hij een unieke serie. In elke aflevering staat een ballet centraal.

Twee mannen, Het Uur van de Wolf (NTR)
NPO2, woensdag 22 juni, 22.20 uur

Theaterregisseur Ivo van Hove blijft met spraakmakende producties bij Internationaal Theater Amsterdam zijn publiek verbazen. Hij werkte met sterren als David Bowie en Isabelle Huppert en was verantwoordelijk voor topproducties op Broadway en West End. Minder bekend in dit succes is de rol van zijn partner en scenograaf Jan Versweyveld. In de documentaire Twee Mannen volgt regisseur Suzanne Raes het duo tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage, onderdeel van het Holland Festival 2021.

Sami Yusuf: East Meest West (NTR)
NPO2, zondag 26 juni, 19.05 uur

Reportageachtige registratie van het concert When Paths Meet van zanger, componist en muzikant Sami Yusuf, Capella Amsterdam en het Amsterdam Andalusisch Orkest inclusief interviews met betrokkenen. Wat maakt dit project zo bijzonder?

Radio

Avondconcert (NTR)
NPO Radio 4, maandag 6 juni, 20.30-22.30 uur

Rechtstreekse uitzending van When Paths Meet van Sami Yusuf ism het Amsterdams Andalusisch Orkest en Cappella Amsterdam.

Nooit meer slapen (VPRO)
NPO Radio 1, maandag 6 juni, 0.00-1.00 uur

Een gesprek met Pianist Ralph van Raat over Circulus, het muziekstuk dat componist Robin de Raaff speciaal voor hem schreef. Zie ook p. 14 in deze bijlage.

Nooit meer slapen (VPRO)
NPO Radio 1, woensdag 8 juni, 0.00-1.00 uur

Het verhaal van Der Freischütz ademt met zijn duivels, geesten en andere griezels volop de sfeer van de Romantiek. Bariton Michael Wilmering is te gast om te vertellen over deze opera van Carl Maria von Weber.

Avondconcert (NTR)
NPO Radio 4, maandag 13 juni, 20.30-22.30 uur

Opname van Circulus/Coro. Pianist Ralph van Raat vertolkt Piano Concerto no. 2: Circulus van Robin de Raaff. Coro van Luciano Berio wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Berio dirigeerde zelf de Nederlandse première tijdens het Holland Festival. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het festival staat het stuk weer op het programma.

Nooit meer slapen (vpro)
NPO Radio 1, donderdag 16 juni, 0.00-1.00 uur

Regisseur Floor Houwink ten Cate komt praten over de voorstelling A Play for the Living in a Time for Extinction waarbij alle energie die voor de voorstelling wordt gebruikt zichtbaar voor het publiek moet worden opgewekt. Zie ook p. 24 in deze bijlage.

Avondconcert (ntr)
NPO Radio 4, zondag 26 juni, 20.30-22.30 uur

Opname van Ifé waarin zangeres Angélique Kidjo zingt over scheppingsmythen uit Benin in haar moedertaal Yoruba op muziek van componist Philip Glass.

Opera live (ntr)
NPO Radio 4, zaterdag 25 juni, 19.00-23.00 uur

Rechtstreekse uitzending van Carl Maria von Webers Der Freischütz vanuit De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Actueel meesterwerk

Luciano Berio

Venid a ver la sangre por las calles, kom kijken naar het bloed in de straten. Zo luidt het onheilspellende refrein van Coro, een ‘koor voor stemmen en instrumenten’ van de Italiaanse componist Luciano Berio (1925-2003). Hij leende het zinnetje van Pablo Neruda, de Chileense dichter die in 1973 na een staatsgreep overleed. Vermoord of niet, dat blijft de vraag. In die jaren kende ook Berio’s eigen Italië terreur, van linker- en rechterzijde. Niet dat Coro de ellende er loodzwaar in ramt. Integendeel, Berio schreef een gelaagde, theatrale en vaak humorvolle partituur, met aandacht voor onschuldige genoegens als zingen en dansen. Die regels ontleende hij dan weer aan volkspoëzie wereldwijd, van Gabon tot Kroatië, van Polynesië tot Peru.

In Coro fluisteren, murmelen, zingen en jeremiëren een uur lang 40 stemmen en 44 instrumenten. Groepsuitbarstingen komen spaarzaam voor, zangers en instrumentalisten werken vooral twee aan twee. Berio beschreef zijn stuk met het fantasiewoord neobaromanticosymbodialectostructuralistisch.

Lees: een waterval van muziek en tekst die reflecteert op oude genres als oratorium en koorsymfonie. Hij werkte eraan tussen 1974 en 1976, sleutelde in 1977 nog wat bij.

Tegenwoordig geldt het 31-delige stuk als een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Niet alleen vanwege het muzikale kaliber, dat uiteenloopt van folkloristisch tot modernistisch. Coro is een meesterwerk dat de jaren zeventig overstijgt. Het stelt ethische vragen over kunst en politiek die in Europa helaas weer actueel zijn. Zo klinkt laveren tussen levenslust en angst, met steeds die navrante aansporing om te komen kijken naar het bloed in de straten.

Guido van Oorschot

vpro.nl

Alle genoemde uitzendingen en uitzendtijden onder voorbehoud van wijzigingen.

Raadpleeg vprogids.nl/epg voor de meest actuele uitzendgegevens.