Marjolijn van Heemstra is een vriend van Koos

Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra zet het leven in perspectief met tips over astronomie en poëzie.

Antwoord op liefdesverklaring

Een prachtig gedicht over wat écht van belang is.

In het werk van de Amerikaanse dichter Tracy K. Smith komen een aantal van mijn fascinaties samen. Behalve een steengoede dichter is ze ook de dochter van een van de ingenieurs die de gigantische Hubble-telescoop van de NASA maakten. Daarnaast is ze een wijs mens die weet hoe ze de waarde van poëzie moet verdedigen.

In dit mooie interview vertelt ze hoe onze taal doordrenkt is van het marktdenken. We praten in termen van winst en verlies, van productiviteit en maximalisering. Maar de poëzie, zegt ze, biedt ons een ander vocabulaire. Het idioom van de vertraging, het aanraken van een laag die met winst of verlies niets te maken heeft.

In Smiths nieuwste bundel staat een prachtig gedicht, Wade in the water, waarin ze haar bezoek beschrijft aan een afgelegen Afro-Amerikaanse gemeenschap. Een vrouw omhelst haar en zegt: 'Ik hou van je.' En dit gedicht is het weergaloze antwoord op die liefdesverklaring.

Er is trouwens ook een geweldige aflevering van de Ezra Klein Show met Smith.

Spacey show

Een van mijn hobby's is het bekijken van beelden uit de ruimte. Het is zo prettig relativerend en vervreemdend.

Ik ben fan van beelden van zonsondergangen op Mars, die vreemde blauwe waas rond de laatste zonnestralen, de leegheid van de lucht, dat desolate landschap.

Die foto's moet je een beetje bij elkaar sprokkelen op het web. Wie daar te lui voor is maar toch wat kosmologische relativering zoekt, raad ik aan om de Hubble-telescoop te volgen. Dat kan op alle social media maar ook gewoon via de website. Neem de tijd om de foto’s te bekijken, ze zijn adembenemend.

En als je er echt een show van wil maken, stream dan ondertussen de prachtige spacey muziek van Max Richter. Bijvoorbeeld het nummer On the nature of daylight, dat ook in de fenomenale film Arrival te horen was.

Extreem uitzoomen

Hoe verder je uitzoomt, zegt natuurkundige en astronoom Janna Levin in de podcast van Tim Ferriss, hoe meer verbindingen je ziet.

Levin houdt zich in het onderzoek naar zwarte gaten bezig met tijdschalen van een paar miljard jaar. Alles wat minder dan vijfhonderd miljoen jaar geleden gebeurde noemt ze grappend local politics.

Extreem uitzoomen geeft haar een 'warm, fuzzy feeling', zegt ze, het verandert je blik op zo ongeveer alles. Weten dat goud afkomstig is uit de botsing van twee dode sterren maakt van ons monetaire stelsel een galactisch fenomeen. Het besef dat we allemaal afstammelingen zijn van de oerknal geeft volgens haar ook onze identiteit een extra dimensie.

We laten ons wereld- en mensbeeld over het algemeen bepalen door de paar eeuwen achter ons. Maar vergeleken bij al die miljarden jaren waarin wij onvoorstelbaar traag werden gevormd tot wat we nu zijn heeft die recente geschiedenis maar een minuscule invloed gehad. Luisteren naar Janna Levin is een verademing.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Rustig activisme

Ik ben vast niet de enige hier die soms gek wordt van het voortdurende gevoel van urgentie om ons heen.

Alles moet nú worden gered, gekocht of gestopt. Het is non-stop vijf voor twaalf, of zelfs vijf óver, en steeds de hoogste tijd voor alles. Alsof de hele wereldgeschiedenis precies in ons leven culmineert.

Natuurlijk zijn er grote dingen die onze onmiddellijke aandacht vragen, maar met al die Urgentie is The Napping Resistance Movement toch wel mijn meest favoriete vorm van verzet. Opgericht door theoloog, kunstenaar en activist Tricia Hersey, die rust inzet als tegengif in een wereld die gedomineerd wordt door ongezond kapitalisme dat een groot deel van de mensheid slaap en adempauzes ontneemt.

Hete Herzog

'Into the inferno' is de nieuwste film van het fenomeen Werner Herzog.

Hij reist naar de grootste vulkanen ter wereld en volgt daar de wetenschappers en lokale experts die zich verhouden tot die loeihete en vaak levensgevaarlijke plekken.

Het is een typische Herzog-film waarin hij wetenschap, geschiedenis en poëzie verweeft. Hij legt prachtig bloot hoe de vulkanen de cultuur en mentaliteit hebben beïnvloed van de mensen die eromheen wonen en geeft zonder oordeel ruimte aan de oeroude spirituele verhalen die de vulkanen omringen. Met adembenemende beelden van rivieren vol roodgloeiende lava en regens van vuur.

Alles begeleid door een voice-over in het typische Duits-Engels dat alleen Herzog vloeiend spreekt - gedragen maar altijd met een licht ironische toon, alsof de regiseur zijn eigen poëtische beschouwingen nét niet helemaal serieus neemt.

Bekijk een trailer of open de tip voor een interview door The Hollywood Reporter met Herzog over de film. Into the inferno vind je op Netflix.