In de zesde aflevering van de podcast Achterwerk: een onvervalst liefdesverhaal.

In aflevering 6 van de podcast Achterwerk maken we kennis met Rosa. Zij droomde op haar zestiende van de liefde, al vond ze seks nog maar eng en ‘jakkie’. Ze schreef een brief naar de rubriek ‘Achterwerk’ vol romantische ideaalbeelden van de liefde. Ze bleek lang niet de enige die er zo over dacht, want ze kreeg enveloppen vol met reacties, ook van jongens. Met een aantal van haar nieuwe penvrienden werden de brieven al snel intiemer en persoonlijker. Hoe dat afliep, hoort u in de aflevering van Achterwerk van deze week.

Het hunkeren naar liefde is een van de hoofdthema’s van het puberleven en daarom kwam het onderwerp vanzelfsprekend ook regelmatig voorbij op de ‘Achterwerk’-pagina. Op deze pagina’s een greep uit de liefdesbrieven door de jaren heen.

Ik wil de liefde

1999, #2

Het irriteert me gewoon dat er zoveel jongens zijn die alleen maar seks willen. Ik wil geen seks, ik wil de liefde. Misschien is seks wel liefde.

Wie weet nou echt wat liefde is? Of is liefde voor iedereen anders? Is dat voor de een een lekker potje seks en voor de ander samen knus naar de sterren kijken? Dat samen naar de sterren kijken, dat lijkt me echt te gek.

Samen op een groot grasveld, lekker dicht tegen elkaar aangekropen, naar die mooie sterrenhemel kijken. Elkaars warmte voelen. Of samen een gezellig potje kussengevecht doen. Of samen in de sneeuw stoeien.

Misschien is dat voor mij wel de liefde. Maar als de liefde voor iedereen verschillend is, hoe vind ik dan iemand die hetzelfde denkt over de liefde als ik?

Kan iemand me zeggen wat de liefde is, of moet ik gewoon niet zo moeilijk doen en de liefde gewoon ontdekken?

Een meisje van 16

Trouwen

1992, #7

Ik vind dat als mensen getrouwd zijn dat ze elkaar trouw moeten zijn. Omdat ze bij hun trouwdag gezegd hebben: ‘Ik blijf jou trouw tot je dood.’ Daarom moet je eerst goed nadenken voordat je trouwt. En als een van de twee dood gaat, moet je niet iemand anders nemen omdat je hem of haar trouw zou blijven, tenzij je onder de 37 bent.

Lotje Broekhuizen (8 jaar)

Dat meisje met gevoel

1992, #30

Waar zit dat meisje, dat meisje met een eigen mening? Die verder nadenkt dan voor haar eigen belang nodig is. Die zich niet voor de zoveelste keer laat pakken door een willekeurig leeghoofd om erbij te horen. Die anderen niet veroordeelt vanwege het luisteren naar andere muziek of het dragen van andere kleding. Die zich niet ieder weekend de pleuris hoeft te zuipen om die maandag te kunnen zeggen dat ze zo’n interessant leven heeft. Die open staat voor andere ideeën. Die andermans gevoelens durft te sparen. Die kan luisteren. Dat meisje met gevoel. Besta je? Ik mis je…

Een jongen van 18

Jongen met gevoel

1992, #33

Daar is hij, de jongen met gevoel. Jongen van 18, waar ben je? Ik geloof dat ik je eindelijk heb ontdekt. Ik zoek al jaren naar je.

Een meisje van 15

Waarom…

1998, #6

Het is fucking halftwee en weer zit ik aan je te denken. Ze zeggen dat ik een grote bek heb, maar waarom ben ik dan te verlegen om te zeggen dat ik al twee jaar gek op je ben… Waarom ben ik jaloers op de gozers waar je iets mee hebt gehad, terwijl ik ze niet eens ken… Waarom vergeet ik telkens hoe ik een meisje moet versieren als ik je zie… Waarom voel ik niks voor die simpele huppelkutjes en die geile nephoertjes zoals elke boerenlul hier… Waarom zie je er elke dag zo goed uit, zelfs al heb je slecht geslapen… Waarom ben je altijd zo aardig als je tegen me praat, dat maakt het niet simpeler… Waarom heb ik soms zin om je gewoon in mijn armen te houden… Waarom flip ik hier bijna elke nacht van door… Waarom heb ik dit geschreven… Shit, ik moet het toch aan iemand kwijt, nou maar hopen dat het helpt…

Een verliefde jongen (18)

Lieve brief

1998, #9

Lieve verliefde jongen van 18. Wat kan jij mooie lieve brieven schrijven zeg… Was je maar verliefd op mij, ik zou het wel weten…

Een meisje van 18

Poëtische opwelling

1998, #12

Lief meisje van 18 die vindt dat de jongen van 18 zulke lieve brieven kan schrijven. Toen ik jouw briefje las, ging mijn hart een stuk sneller kloppen. Dat er (nog) meisjes zijn die – terwijl ze niet weten of ze met een qua uiterlijk ‘knappe’ of ‘lelijke’ jongen te maken hebben – bijna in extase raken van het lezen van de opgeschreven gevoelens van een hopeloos verliefde jongen! Meisje van 18, ik zou jou dolgraag beter willen leren kennen en, als je dat wilt, ontmoeten. Vorige week zat ik in de trein. Een aantal stoelen verderop zat een jongedame van wie ik mijn ogen niet kon afhouden. In een poëtische opwelling heb ik een gedichtje voor haar geschreven, dat ik haar echter niet heb kunnen geven. Toen ik jouw brief las, besefte ik dat niet het ‘treinmeisje’ maar jij dit gedicht hoort te krijgen. Het spijt me als sommige uiterlijke kenmerken in het gedicht niet met de jouwe stroken, maar dat is nu juist wat mij zo raakte in jouw brief: eerst naar het innerlijk en dan pas eventueel naar het uiterlijk kijken.

Zittend in een trein
Wat meters uit elkaar
Toch een wereld van verschil
Ik kijk naar haar
Donkerbruine ogen
De elegantie van een dame
Ook de vreugde van een meisje
Ik kijk naar buiten door de ramen
Mag ik nog eenmaal turen?
Stel ik me gewoonweg aan?
De verleiding niet weerstaand
(Wil ik vragen)
Wat is jouw naam?

Paulus

Kleffe brieven

1998, #14

Ja, ho eens even! Als dat zo doorgaat, kunnen we in plaats van ‘Achterwerk’ wel een contactadvertentierubriek plaatsen. Eerst die verliefde jongen van 18, waar een meisje van dezelfde leeftijd (heel leuk, dat wel) op reageert, waar vervolgens weer een of andere Paulus, die haar helemaal niet kent, op verliefd is geworden. Ik vind het wel wat, hoor. Als je zo nodig een vriend(in) wilt, schrijf je maar naar de contactadvertenties van Break Out, hoor.

Jantien (13)

PS Paulus, ik ben ook een heel lief meisje, heb je voor mij ook zo’n gedicht? (En dit meen ik.)

Een speciaal iemand

2005, #32

Het is nu vakantie en mooi weer. En op zulke dagen voel ik mij heel erg alleen. Ik heb wel veel vrienden en familie en ga daar veel mee om, maar toch mis ik een speciaal iemand, een ‘vriendinnetje’ om mee door het park te wandelen, om mee naar de kermis te gaan, om mee te zoenen (niet specifiek, maar ik zou het toch graag willen; ik heb nog nooit gezoend). Om leuke dingen mee te doen. Ik zou graag verkering met een meisje willen. En, zoals ik al heb geschreven, het is vakantie en mooi weer, dus zie je heel veel verliefde stelletjes. En als ik ze zie, voel ik me ineens weer heel erg alleen en dan voel ik een verlangen naar iemand die waarschijnlijk niet bestaat. Iemand met wie ik alleen wil zijn en, ja, dingen doen die je met elkaar doet als je verliefd bent (niet per se seks).

Ik zou heel graag tips willen krijgen van mensen die dit ook hebben (gehad), en/of reacties.

Een jongen van 15

PS Er is wel een meisje dat ik leuk vind, maar ik zou haar nooit aan durven spreken. Het is nog een goeie vriendin van me ook, dus ik zie haar vaak.