Het nieuwe Woord Vakantiepakket bestaat uit tien uur prachtige audioverhalen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De ‘sportzomer’ op Radio 1 is het ideale moment om op zoek te gaan naar alternatieven.

Het geluid van wind en water. Dan begint een man te vertellen. Hoe hij ging zeilen op de Noordzee, met windkracht vijf. Hoe hij overboord sloeg en zijn schip in de golven zag verdwijnen terwijl hij probeerde de kust te bereiken. IJle pianoklanken breken door het geluid van de golven heen. In je koptelefoon hoor je aalscholvers overvliegen.

Het zijn de eerste minuten van het Woord Vakantiepakket dat luisteraars de zomer door gaat helpen. Zeedrift heet deze productie van Prosper de Roos, waarin allerlei mensen vertellen hoe de zee neemt en geeft. De kans dat u Zeedrift gehoord hebt, is klein. Gelukkig is daar Woord.nl, het platform waar radioverhalen een nieuw leven krijgen. Zoals in het nieuwe Vakantiepakket dat dit jaar bestaat uit tien uur prachtige audioverhalen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. 

Radio 1-luisteraars weten het intussen: wie niet van sport houdt, heeft deze zomer weinig te zoeken op de zender. Hoe hard presentatoren en zenderbaasjes ook blijven roepen dat er voor ‘nieuws en actualiteiten’ meer dan genoeg ruimte overblijft, feit is dat Radio 1 de hele zomer gedomineerd wordt door geouwehoer over sport.

Zonder reclame

Het ideale moment dus om eventuele podcastschroom te overwinnen en op zoek te gaan naar alternatieven. Laten we dichtbij huis beginnen. Bent u gewend op zondagochtend naar OVT te luisteren? Pech. Zomerstop. Maar ook weer niet helemaal, want OVT besloot zijn historische heil tijdelijk buiten de ether te zoeken. In de tiendelige podcastserie Het laatste woord praat Jos Palm met historici over klassieke historische boeken die nog altijd het lezen waard zijn. ‘Een auditieve bibliotheek,’ noemt Palm het zelf.

Zo praat hij in de eerste aflevering met classicus Anton van Hooff over Verval en ondergang van het Romeinse Rijk van de achttiende-eeuwse historicus Edward Gibbon. Een half uur lang. Zonder reclame, filenieuws of onderbrekingen voor een hoekschop in het Stade de France. Verderop in Het laatste woord worden onder andere boeken over Napoleon, Stalin en Hitler besproken.

Wie de voorkeur geeft aan een gesprek over levende leiders kan terecht bij de Presidential Podcast van Chris Kijne en Guus Valk. Valk is correspondent in de Verenigde Staten voor NRC Handelsblad, Kijne presenteert VPRO’s Bureau Buitenland. Tot aan de verkiezingen in november bespreken zij elke twee weken het laatste nieuws over de presidentiële campagne.

Spannend verhaal

Zo rukt de podcast langzaam op binnen de VPRO-gelederen. Een oase voor zowel makers als luisteraars, want podcasts vallen buiten de wetten van de reguliere radio. Alles mag, alles kan. 

Niet zo gek dus dat bij Woord.nl door eindredacteur Anton de Goede hard wordt gewerkt aan een podcastplan. ‘Mooie, houdbare radio,’ zoals hij dat noemt, kan veel nieuwe luisteraars bereiken als het in podcastvorm wordt aangeboden. En zulke houdbare radio is er genoeg, zo bewijst het Vakantiepakket dat deze week gelanceerd wordt. Wie had er al geluisterd naar De fotograaf, de havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden? Een spannend verhaal over bloedbanden van Emmie Kollau dat niet had misstaan in Spoorloos en dat vorig jaar werd genomineerd voor de Prix Europa, een belangrijke radioprijs. 

Nog zo’n intrigerende titel: Jezus en de IND. Over een 26-jarige Afghaanse asielzoeker die zich bekeerde tot het christendom en door zijn evangelische broeders in de armen werd gesloten. Alleen de IND was minder overtuigd van dit wonder.

Ideaal medium

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want het hele Vakantiepakket zit vol met dit soort pareltjes. Aan de kwaliteit ligt het dus niet. Probleem is om al dat moois aan de man te brengen. Hoe je dat het beste kunt doen onderzoekt Bob Verweij.

Hij liep als student journalistiek stage bij Woord en is nu bezig af te studeren op het onderwerp podcasts. ‘Ik onderzoek hoe je podcasts het beste kunt verspreiden onder je beoogde publiek. Naarmate traditionele media steeds meer terrein verliezen, wordt de vraag hoe je jouw product aan de man brengt ook onder journalisten steeds belangrijker. Jongeren bepalen zelf wanneer ze naar iets kijken of luisteren. Maar mijn opa en oma hebben ook een iPad. Ik denk dat podcasts juist ook voor ouderen een ideaal medium zijn. Daar is nog ruimte om een verhaal te vertellen.’

Wie het Woord Vakantiepakket beluistert, zal horen dat hij gelijk heeft.

De favoriete podcasts van Bob Verweij

Song Exploder

'Als een kookprogramma voor muziek. De presentator onderzoekt samen met een bekende muzikant een van zijn of haar nummers tot op het bot. Favoriete aflevering: Courtney Barnett.’

Vuile Lakens

‘Een podcast over “alles waar je in keurig gezelschap niet over durft te praten”, volgens de twee Belgische dames die de podcast produceren. Ik blijf mij verbazen over hoeveel onbekends zij ontdekken over seks en alles wat daarmee te maken heeft. Favoriete aflevering: "Keurslijfjes".’

Pilot

‘De eerste aflevering vond ik zo leuk dat ik meerdere keren mijn best moest doen om niet heel hard te lachen. In mijn eentje. In een volle trein. Stephanie Foo gaat in gesprek met haar jeugdheld Ira Glass over het eerste, soms gênante, radioverhaal dat ze gemaakt hebben.'

The Untold

‘Ben je licht allergisch voor Amerikanen? Dan moet je eens naar Britse podcasts luisteren. De BBC heeft een hoop moois. De aflevering "Be My Baby” van The Untold gaat over een 21-jarige jongen die niet zeker weet of hij vader is. Bonus: hij heeft een heerlijk accent.’ 

Radio Doc: De Conrad

‘Een enorm vermakelijke documentaire van Jan Maarten Deurvorst over een straat in Amsterdam waar alles kon. Vol met bizarre anekdotes van ex-krakers uit Amsterdam.’ 

Ongesigneerd

‘Deze serie is gemaakt voor Woord en gaat over onopvallend design. Het bijzondere verhaal achter heel normale verschijnselen hoor je in Ongesigneerd. Geïnspireerd door het Amerikaanse 99% Invisible. Favoriete aflevering: "De lantaarnpaal".’

meer podcasttips