De Nederlandse fotograaf Jan Banning haalt alles uit de kast om de Amerikaanse gedetineerde Christina Boyer vrij te krijgen.

Fotograaf Jan Banning doet altijd uitgebreid onderzoek voor zijn werk. Bijvoorbeeld voor zijn bekende en bekroonde serie over ‘troostmeisjes’ uit de tweede wereldoorlog en zijn project Bureaucratics, over ambtenaren uit verschillende landen. Banning is een sociaal betrokken fotograaf, maar had toch soms het idee dat hij niet echt iets deed voor de onderwerpen van zijn portretten. Daarom besloot hij het een keer om te draaien. Hij nam een jaar sabbatical van zijn fotografiepraktijk om zich te richten op een persoon, die hij maar één keer voor zijn camera had gehad: Christina Boyer.

Deze Amerikaanse vrouw zit opgesloten in de Pulaski State Prison in Georgia. Hier maakte Banning in 2013 een serie portretten van vrouwelijke gevangenen. Boyer was een van de tientallen en maakte eerst geen bijzondere indruk op hem, tot hij ging onderzoeken waarvoor ze eigenlijk gevangen zat. De vrouw was had op haar 22ste levenslang plus twintig jaar gekregen voor de moord op haar driejarige dochtertje. Ze heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en er is niet veel onderzoekswerk voor nodig om in elk geval flink te betwijfelen of ze de inderdaad de dood op haar geweten heeft. Banning trok zich het lot van Christina aan en probeert haar vrij te krijgen.

Wanhopig

Katinka Baehr, doorgewinterde radio- en podcastmaker van onder meer OVT en Het leven, een gebruiksaanwijzing, volgde Bannink een jaar lang. Het resultaat is de podcast Jan & Christina, een aangrijpend, spannend en ontroerend verhaal over twee mensen met totaal verschillende levens, die met elkaar verbonden raken. Het leven van Christina is altijd al zwaar geweest; ze werd geadopteerd, had een liefdeloze jeugd en kwam in gewelddadige relaties terecht. Toen ze veroordeeld werd zat ze onder de antipsychotica en kreeg ze desastreuze adviezen van een overbezette en ongeïnteresseerde advocaat. Sindsdien zit ze vast in een wanhopig stemmend systeem zonder privacy en autonomie.

Maar ook voor Jan staat er steeds meer op het spel. Hij is niet alleen bevriend geraakt met Christina, maar heeft zich ook opgeworpen als haar vertrouweling. Als er slecht nieuws over haar zaak is, is hij degene die haar dat vertelt. Hij is niet van plan om haar na een jaar werk weer te laten vallen, en ondertussen moet er ook een fotoproject over de zaak komen.

Baehr vervlocht de verhalen van Banning, de telefoongesprekken en de historische en juridische feiten tot een knappe driedelige podcast die je in één keer wegluistert. Volgend jaar komt Banning met een boek over Christina’s zaak, met foto’s van hem en teksten van haar. Ook is hij bezig met een tentoonstelling.

Luister naar Jan en Christina in je favoriete podcastapp.

Meer over podcast