De verwachtingen die de splinternieuwe James Webb-ruimtetelescoop (James Webb Space Telescope, JWST) wekt zijn bepaald spectaculair te noemen: een blik op het piepjonge universum, dertien en een half miljard geleden, toen de eerste sterren en sterrenstelsels zich nog maar net aan het vormen waren. Nieuwe aanwijzingen over wat nu toch die mysterieuze donkere materie in ons universum is. En echte foto’s van exoplaneten – aardachtige planeten bij andere sterren – met gedetailleerde informatie over de samenstelling van hun atmosfeer. Het liefst natuurlijk met tekenen van leven. Op 22 december moet hij dan eindelijk de lucht in gaan, elf jaar na de oorspronkelijke streefdatum.
Je kunt natuurlijk een droog wetenschappelijk artikel doorploegen om alles aan de weet te komen over de nieuwe telescoop en zijn mogelijke ontdekkingen, maar minstens zo leuk is het om naar de podcasts van Hens Zimmerman te luisteren. In Zimmerman in Space belicht hij inmiddels al ruim drie jaar lang wekelijks de mooiste ontwikkelingen buiten onze dampkring. Dankzij de droge, ietwat nerdy aanpak is Zimmerman in Space een van de beter beluisterde podcasts van Radio 1 geworden. Bijna dagelijks beantwoordt Zimmerman fanmail van zijn groeiende luisterschare, die overigens in het nieuwe jaar met hem mee moet verhuizen naar Radio 2.
Dat de podcast bestaat is het gevolg van een gelukkig toeval. De kleine Hens had als tienjarige weliswaar al een eigen telescoop in elkaar gesleuteld nadat de Viking-missie naar Mars hem had geïnfecteerd met het ruimtevirus, maar in zijn volwassen leven was hij naast columnist voor het blad Universum hoofdzakelijk geluidstechnicus bij de publieke omroep. En geen slechte. ‘Ik had een opname die onbruikbaar was door een enorme bak ruis. Geen enkele editor kon het eruit krijgen. Hens had het in vijf minuten opgelost,’ herinnert eindredacteur Steven Smit van het nachtelijke Radio 1-programma Focus zich. De twee raakten aan de praat en besloten dat Zimmerman maar eens een van zijn columns moest voorlezen in het wetenschapsprogramma. Het zou de eerste van inmiddels ruim 190 podcasts worden.