Wat blijft er van je over als je er zelf niet meer bent? Daarover gaat de nieuwe podcastserie Wat blijft, die omroep Human afgelopen oktober lanceerde. In de podcast halen collega’s, vrienden en familie herinneringen op aan pas overleden, bekende Nederlanders. En dat levert aangrijpende en eerlijke portretten op.
In de podcastserie Wat blijft kijken makers als Clairy Polak en Coen Verbraak terug op het leven van Bekende Overledenen.
Ze gaan over diep gekoesterde herinneringen, maar ook over ergernissen, misverstanden en slechte eigenschappen. Want de verhalen in Wat blijft zijn geen lofdichten of heiligenportretten, maar gesprekken over gewone mensen: over de legpuzzels van Sien Diels (uit Sesamstraat), de driftbuien van schrijver en dichter K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter), of over die ene warme zomerdag toen voetballer Wim Suurbier spijbelde van school om ‘een wipje te maken’ in zijn auto aan het strand van Zandvoort.
‘Gesprekken met Jeroen waren eigenlijk monologen,’ vertelt tweelingbroer Vincent in de eerste aflevering, over cabaretier Jeroen van Merwijk. ‘Ik heb hem nooit gezegd dat ik hem jarenlang een klootzak heb gevonden, maar dat vond ik wel.’ Jeroen was voor zijn broer moeilijk in de omgang, maar voor collega Diederik van Vleuten was hij een zielsverwant: ‘Zo iemand kom je maar één keer tegen in je leven.’
Mensen zijn meer dan de som van hun eigenschappen. Dat inzicht maakt Wat blijft zo ontroerend realistisch. Want door over de doden niets dan goeds te willen zeggen, doe je het leven eigenlijk tekort.
Makers Coen Verbraak, Clairy Polak, Floortje Smit, Tom Reijner en Arco Gnocchi hebben stuk voor stuk bijzondere affiniteit met de overledenen die ze onderzoeken. Dat maakt elke afleveringen persoonlijk en uniek, met een eigen tone of voice. Het nieuwste portret, van Eberhard van der Laan, werd op 30 januari gepubliceerd; bij wijze van uitzondering pas vijf jaar na zijn overlijden en daarom apart van de rest van het seizoen. Met herinneringen van zijn weduwe Femke van der Laan, van journalist Bas Blokker en van collega Eric van der Burg. ‘De laatste raadsvergadering was er een te veel,’ vertelt Van der Burg in de aflevering. ‘Wij waren allemaal geschokt, en hij troostte ons. Terwijl híj dood ging.’
Dit voorjaar volgen er nog dertien afleveringen, met deze keer ook verhalen over minder bekende overledenen. De oproep daarvoor staat trouwens nog steeds uit, dus een lokale held aanmelden kan nog. En zo’n held hoeft helemaal niet onfeilbaar te zijn. Want, aldus maker Coen Verbraak, ‘doden zijn eigenlijk net mensen’.
Wat blijft
Wat Blijft is te beluisteren in je favoriete podcastapp.