Tien nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, voor in de auto, het vliegtuig, op het strand of in bed. Met nieuwe true crime, onderzoeksjournalistiek en relaties.

The Clearing

Dankzij een tip van zijn eigen dochter April belandde Ed Edwards in 2010 achter de tralies. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op twee tieners in de jaren zeventig, en bekende nog meer moorden hebben gepleegd. Edwards was een van de bekendste en meest actieve seriemoordenaars van Amerika, en zijn naam wordt in verband gebracht met veel onopgeloste zaken. Omdat hij in 2011 stierf in de gevangenis, kan hij niet meer vertellen wat hij nou precies allemaal op zijn kerfstok heeft.

Journalist Josh Dean benaderde April om te vragen wat ze vond van de vele wilde verhalen die er over haar vader de ronde deden. Dat resulteerde in de  podcast The Clearing. April en Josh reconstrueren het leven van Edwards en proberen erachter te komen welke theorieën kloppen, en welke niet. En wie weet lossen ze gaandeweg nog een moordzaak op.

Deze nieuwe podcast is een must voor de true crime-fans. Dichterbij het brein van een seriemoordenaar zul je (hopelijk) niet snel komen. Zo komt er een hele doos met bandjes boven water die Edwards zelf heeft opgenomen en spreekt Josh Dean vele betrokken bij de gruwelijke zaken.

How to Fail with Elizabeth Day

Zelf lijkt Elizabeth het toonbeeld van perfectie: slim (ze studeerde in Cambridge), succesvol (ze schreef boeken en artikelen voor grote kranten en tijdschriften) en ook nog heel mooi (zie foto). Maar niets is wat het lijkt, want ook bij haar mislukt er wel eens wat. Relaties bijvoorbeeld, en zwanger worden.

Dit is een zelfhulppodcast, maar dan wel van de superieure soort. En het is beslist niet alleen vrouwengeneuzel: ook iemand als Andy McNab (lid van de Britse elite-eenheid SAS die in de Golfoorlog Irak binnenviel) komt langs om te vertellen over wat er mis ging in zijn leven.

The Shrink Next Door

Joe Nocera is een doorgewinterde journalist, die jaren geleden een huis kocht in The Hamptons, een vakantieoord in de buurt van New York. Zijn buurman was Ike, een succesvolle psycholoog met veel beroemde vrienden en patiënten, en een excentrieke inrichting. Maar jaren later kwam Nocera erachter dat niet Ike de eigenaar was van het huis, maar Marty, degene die zich voorgesteld had als de klusjesman.

Nocera stortte zich op het verhaal en maakte hierover de podcast The Shrink Next Door. Hij deed dat voor zakenblad Bloomberg en voor Wondery, het bedrijf dat ook achter de podcasthits Dirty John en Dr Death zit. Als je die ook gehoord hebt, weet je wat je kunt verwachten: een lekker juicy maar waargebeurd verhaal met veel suspense en verrassende plotwendingen. 

De Monica Geuze Fanpodcast

Peak millennial is waarschijnlijk hiermee bereikt: twee jonge vrouwen hebben een podcast gewijd aan hun favoriete vlogger, waarin ze praten over zelfliefde, prestatiedwang en de vraag of hun fanschap nu ironisch is of niet. Desondanks kan ik de Monica Geuze fanpodcast van harte aanraden.

Lena Bril (27) is social media redacteur bij De Correspondent en Doortje Smithuijsen (27) is freelance journalist voor onder andere Vrij Nederland. Beiden hebben de filosofie gestudeerd, dus kunnen ze de beslommeringen van de hedendaagse twintiger (wat zet ik op mijn Instagram, zal ik ooit een huis kunnen kopen, is het erg om op zaterdagavond op de bank te liggen) net een wat diepere laag geven. Elke aflevering nodigen ze een interessante gast uit voor een leuk gesprek, zoals rapper en mede-gymnasiast Gotu Jim.

Waarom ze nou precies fan zijn van Monica Geuze? De vlogger is, ondanks haar vele volgers en leven in de spotlight, een kei in het hebben van schijt. Daar kunnen de perfectionistische Lena en Doortje nog veel van leren, vertellen ze in deze speciale aflevering over fanschap.

Slow Burn Season 2: The Impeachment of Bill Clinton

De acht afleveringen van Slate magazine's Slow Burn over de affaire van president Bill Clinton met zijn stagiaire Monica Lewinsky zijn pageturners gegoten in podcastformaat, ook al ben je bekend met de historische gebeurtenis. 

Allereerst wordt de politieke intrige die zich voor, tijdens en na de affaire afspeelt mooi verteld door presentator Leon Neyfakh en een grote verzameling aan hoofdrolspelers. Daarnaast wordt duidelijk dat een deel van de hoofdrolspelers aan een herwaardering toe is. Linda Tripp, de collega die door Monica Lewinsky in vertrouwen werd genomen maar die haar vervolgens erbij lapte bij de FBI, is uitgebreid aan het woord, wat een mooi inzicht geeft in haar  beweegredenen. 

Monica Lewinsky gaf geen interview aan Slow Burn, haar verhaal wordt door anderen verteld. Het is pijnlijk om te horen hoe verschrikkelijk ze door het slijk werd gehaald door Amerikaanse media.

Mijn vader is een afhaalchinees

Er is iets ergs aan de hand. Het ene na het andere Chinese restaurant verdwijnt. Babi pangang wordt met uitsterven bedreigd. En dat terwijl dit gerecht bijna nationaal erfgoed is geworden. Want wat moet je op de zondagavond zonder een warme bak gefrituurd vlees op schoot, klaar voor Studio Sport? Wat een verlies als dit stukje Hollandse cultuur zou verdwijnen, toch? Is de afhaalchinees nog te redden?

In de driedelige podcast Mijn vader is een afhaalchinees gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze samenleving onder de loep neemt. Deze grensoverschrijdende gerechten kunnen ons binnen de Nederlandse grens verbinden, maar ook splijten. Is onze maag soms toleranter dan ons hoofd?

De Tweede

Journalist Lynn Berger heeft twee kinderen. Niks opmerkelijks zou je zeggen, sterker nog: het is de standaard. De meeste stellen willen het liefst twee kinderen, en krijgen er ook twee. Maar waarom kiezen ze daarvoor? En hoe is het om als kind de eerste of de tweede te zijn? Daarover schreef Lynn Berger bij De Correspondent het boek De Tweede, en nu heeft ze onder diezelfde titel ook een podcastserie gemaakt, samen met radiomaker Jair Stein, die ook twee kinderen heeft.

Mooi aan de podcast is de mix van persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Lynn weet door haar boek bijvoorbeeld alles over hoe de cultuur en de verlofregelingen van een land van invloed zijn op het aantal kinderen dat iemand wil – wat we denken dat een hoogst individuele keus is, blijkt dat helemaal niet per se te zijn. Ook fijn: de makers sparen zichzelf niet. Lynns zusje Sanne, met wie ze haar hele jeugd een moeizame verhouding had, komt in de podcast vertellen hoe zij als kind werd buitengesloten door haar grote zus. 

Against the Rules with Michael Lewis

Waarom houden wij mensen eigenlijk zo van regeltjes? Over die vraag en de vele manieren waarop je hem kunt onderzoeken, gaat Against the Rules with Michael Lewis. De podcast is gelanceerd door het nieuwe podcastbedrijf van Malcolm Gladwell, je weet wel, de allesweter die verschillende (historische) ontwikkelingen zo mooi aan elkaar kan knopen. 

Lewis is dan weer de schrijver van verfilmde boeken als Moneyball en The Big Short. De afleveringen van zijn eerste podcast kun je makkelijk afzonderlijk van elkaar beluisteren, eigenlijk zijn het audiodocumentaires die allemaal het thema 'regelgeving' behandelen: wat mag wel, wat mag niet, en wie bepaalt dat? Zo gaat de eerste aflevering over scheidsrechters in de sport, de tweede over schulden en de derde over spelling- en grammaticaregels én over Facebook. 

Als je dit saai vindt klinken, klik dan toch maar door, want Lewis is een geweldige verteller die de verhalen op een spannende manier aan elkaar weet te knopen. 

Onverdoofd

Zijn boek Hallo muur werd in 2015 een groot succes. Daarin schreef Erik-Jan Harmens over hoe hij zijn alcoholverslaving overwon. Een van zijn drankbuddies was Ilja Leonard Pfeijffer, die er ook niet in spuugde. Totdat ook hij stopte met drinken.

Harmens praat in Onverdoofd met mensen die net als hij besloten hebben 'zich niet langer te bedwelmen'. Hij neemt alle tijd en hoewel elk verslavingsverhaal anders is, begrijpt hij heel goed waar zijn gasten het over hebben. In de tweede aflevering vertelt Ilja hoe hij zich schaamde toen hij voor het eerst op zijn favoriete terrasje in Genua zat met een icetea. Zijn identiteit was volledig verweven geraakt met de drank.

Er staan nu vier afleveringen online. De eerste drie gaan over drank, in de vierde vertelt Sonja Silva over haar eetverslaving.

Crimetown: The Ballad of Billy Balls

Billy Balls was een popmuzikant die het eind jaren zeventig, begin jaren tachtig probeerde te maken in New York. Denk The Deuce en je hebt een beeld van de sfeer in die tijd. Billy werd in 1982 doodgeschoten en zijn toenmalige vriendin Rebecca weet nog altijd niet wat er precies is gebeurd. Dus heeft Rebecca's genderfluïde kind nu een podcast over Billy gemaakt.

Deze iO Tillet Wright is een merkwaardige figuur. Hij/zij is dikke matties met Amber Heard, de ex van Johnny Depp. Ook schreef iO een boek over zijn/haar nogal ruige jeugd: Darling Days. In dit interview vertelt hij/zij er meer over. Uit dat boek kwam deze podcast voort, die een mooi beeld neerzet van de punkscene in het New York van dertig jaar geleden. 

meer podcasttips