Vijf nieuwe tips, geselecteerd door de VPRO Gidsredactie. Met een de nieuwste vreselijke misbruikzaak, maar gelukkig ook goed nieuws.

De Cor Potcast

De voetbalpodcasts vliegen de voetballiefhebber tegenwoordig om de oren, maar gelukkig duikt er zo nu en dan nog een écht onderscheidende titel op. In De Cor Potcast (de titel is een eerbetoon aan oud-voetballer en trainer Cor Pot) grijpen drie profvoetballers een keer zélf de microfoon.

Het dynamische trio bestaat uit Excelsior-voetballers Thomas Verhaar en Maarten de Fockert, en Sparta-verdediger (en presentator) Bart Vriends. De heren bespreken wekelijks een relevant voetbalthema (denk aan: salaris, trainingskampen of omgaan met kritiek), halen anekdotes op en geven lees-, kijk- en luistertips. 

Het tweede seizoen trapte vorige week af met een daverende naam: niemand minder dan Gordon schoof aan om te praten over homoseksualiteit in de voetbalwereld. Maar Gordon zou Gordon niet zijn als die gevoelige thematiek niet gepaard gaat met veel schunnige grappen en schaamteloze anekdotes. De aflevering is het perfecte bewijs dat De Cor Potcast een van de beste (en leukste) voetbalpodcasts van dit moment is. 

De Goed Nieuws Show

Wie de krant of nieuwsapp opent, heeft tegenwoordig maar zelden reden om te lachen. Gaat het niet over een pandemie, dan is er wel een natuurramp, oorlog of andere ellende aan de gang. Maar tussen al die narigheid gebeuren er natuurlijk ook mooie dingen in de wereld. 

Die dingen bespreken Cesar Majorana en Selina Stap in deze podcast. Cesar ken je onder andere van VPRO Cinema en van NPO 3, en Selina is programmamaker bij de KRO-NCRV. De twee vormen een leuk en vlot duo en brengen nieuws waar je dus echt wel hoopvol van wordt, zoals het eind van polio in Afrika en maandverbandreclames in India.

Billionaire Boys Club

Dure auto's, een villa, een gouden horloge, maatpakken en champagne: voor de snelle jongens in de zakenwereld van de jaren tachtig was bling het hoogste doel. Een groep jonge, aantrekkelijke, ambitieuze gasten die zichzelf de 'Billionaire Boys Club' noemde, had er alles voor over om snel belachelijk rijk te worden. 

Ze investeerden op de beurs, runden een piramidespel, maar zelfs dat leverde niet genoeg op. Directeur Joe Hunt ging zelfs over lijken. Hoe dat allemaal verliep, hoor je in de nieuwe podcast Billionaire Boys Club. Hij komt van de firma Wondery, die bekend staat om z'n vette true crime verhalen.

Het hele verhaal wordt verteld door twee voice-overs, die het flink spannend proberen te maken. Ze strooien lekker met 80's-details, zoals glazen tafels en Depeche Mode, om het in het tijdsbeeld te plaatsen. Natuurlijk horen we het liever van de betrokkenen zelf, maar die liggen óf onder de groene zoden of zitten achter de tralies. 

 

Where is George Gibney?

Ze blijven maar komen: de podcasts over mannen in machtsposities die jaren van seksueel geweld op hun geweten hebben. Van Bill Cosby tot Jeffrey Epstein en van Bikram (van de yoga) tot turncoach Larry Nassar. Het zijn schokkende, vaak misselijkmakende verhalen, waarvan het toch belangrijk is dat ze verteld worden. 

De nieuwste podcast in dit akelige genre is Where is George Gibney? van de BBC. De Gibney uit de titel was tussen 1984 en 1991 de nationale zwemcoach van Ierland. In die tijd misbruikte hij talloze minderjarige zwemmers. Hoeveel precies, dat zullen we nooit weten, want hij loopt nog steeds vrij rond. Verslaggever Mark Horgan en zwemkampioen Gary O’Toole, die wel gecoacht, maar niet misbruikt werd door Gibney, gaan op zoek naar de feiten.

De podcast is mooi en journalistiek integer gemaakt, en als je maag het kan verteren, is het zeker de moeite waard om erachter te komen of ze Gibney kunnen vinden. 

Bunga Bunga

Hij is bijna 84, maar nog steeds haalt hij de krantenkoppen. Nu is Silvio Berlusconi 'aan de beterende hand' na een coronabesmetting. Het leven van de oud-premier van Italië staat bol van de schandalen, corruptie, misbruik en criminaliteit. De firma Wondery, bekend van true crime- en oplichterspodcasts als Dirty John, heeft nu een podcast over hem gemaakt. 

Het verhaal van zijn opkomst en ondergang wordt vlotjes en vaak ironisch verteld door de Amerikaanse comedian Whitney Cummings. Te horen aan de beschrijvingen van Italië richt ze zich op Amerikanen die weinig nieuws van over de grens krijgen.

Het is even wennen om een jolig verteld verhaal te horen over zo'n schurk. Maar als je een tijdje blijft luisteren, merk je dat er wel degelijk onderzoek is gedaan en krijg je toch een mooie samenvatting van hoe deze gladjakker Italië te gronde heeft gericht. 

meer podcasttips